Vlada HNK usvojila zakon o mjerama pomoći vrijednosti oko 30 miliona​ KM

21.05.2020. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Vlada HNK usvojila zakon o mjerama pomoći vrijednosti oko 30 miliona​ KM

Herceg očekuje da će kantonalna Skupština u petak, 22. maja, podržati predloženi zakon i rebalans.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je danas Zakon o ublažavanju posljedica virusa korona i podršci ekonomiji u kantonu, u ukupnoj vrijednosti oko 30 miliona KM, kao i rebalans budžeta koji prati taj zakon.

Predsjednik Vlade kantona Nevenko Herceg rekao je da će mjere biti realizovane kroz deset miliona KM direktne pomoći kroz plate i subvencije, a 20 miliona KM kroz kreditnu liniju.

Herceg očekuje da će kantonalna Skupština u petak, 22. maja, podržati predloženi zakon i rebalans.

On je na konferenciji za novinare rekao da zakon donosi niz kvalitetnih rješenja, a prije svega subvencionisanje minimalne neto plate za oko 10.000 radnika koji su bili spriječeni da rade za vrijeme pandemije, odnosno 850 KM za dva mjeseca. 

Herceg je pojasnio da će već iduće sedmice biti raspisan javni poziv na koji će se moći prijaviti svi koje tretira zakon.

Pravo na subvencionisanje moći će da ostvare poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uslov da imaju izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plate i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Herceg je naglasio da Vlada u rebalansu nije smanjila ni onaj dio koji se odnosi na podsticajnu politiku prema poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, preduzetništvu, izgradnji puteve, a sve s ciljem da pomogne očuvanje radnih mjesta i demografsku sliku.

Prema njegovim riječima, posebna vrijednost zakona je njegov solidaran odnos prema nižim nivoima vlasti.

On je naglasio da zakon donosi još niz olakšica i subvencija, poput oslobađanja od dijela godišnje koncesijske naknade, naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje plaćanja turističke takse, boravišne takse...

Herceg je istakao da je Zakonom predviđeno otvaranje kreditne linije s Razvojnom bankom ili s nekom od poslovnih banaka putem kojih bi Vlada subvencionisala kamate privrednicima. Kreditni portfolio je 20 miliona KM. 

On je rekao da je zakonom predviđeno i više ušteda u budžetu, među kojima je smanjenje plata za 20 odsto izabranim i imenovanim zvaničnicima, kao i članovima upravnih i nadzornih odbora, te dotacije strankama za 20 odsto.

"Štedjeli smo gdje smo god mogli, na materijalnim troškovima, javnim nabavkama, platama i svemu gdje smo mogli uštedjeti. To je jedan izvor. Drugi izvor je 19,4 miliona KM koje se očekuju od Međunarodnog monetarnog fonda, Ako bude trebalo, mi ćemo se i zadužiti da ovaj zakon finansiramo, ali naša je procjena da ćemo moći ispratiti sve to, odnosno desetak miliona subvencionisanja i 20 miliona kredita", naveo je on.

Herceg je ocijenio da je to značajan doprinos, s obzirom da će Hercegovačko-neretvanski kanton ove godine imati 20 odsto manji priliv u budžet.

Kantonalni premijer je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da teret krize uzrokovane pandemijom virusa nije ravnomjerno raspoređen na sve nivoe vlasti, naglasivši da su rješenjima na federalnom nivou nezadovoljavajuća. 

"Federacija je preuzela na sebe samo doprinose od 245 KM, a mi smo preuzeli dio od 425 KM plate po radniku", pojasnio je Herceg. 

Posljedice su, kaže on, velike, te se samo zajedničkim djelovanjem i razumijevanjem svih nivoa vlasti može nositi s ovom situacijom, pa stoga očekuje da i opštine i gradovi, te federalni i nivo BiH daju svoj doprinos.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti