Vlada HNŽ-a utvrdila nacrte korona zakona i rebalansa proračuna

14.05.2020. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Vlada HNŽ-a utvrdila nacrte korona zakona i rebalansa proračuna

Zakonom je, kako se navodi, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, na današnjoj sjednici, pri utvrđivanju Nacrta zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom i potpori gospodarstvu na području te županije, zadužila međuresorno povjerenstvo da razmotri i danas iznesene primjedbe poradi utvrđivanja Prijedloga zakona i njegova upućivanja u žurni skupštinski postupak.

Istaknuto je kako Zakon predviđa niz konkretnih i kvalitetnih rješenja kojima će biti subvencionirani osobni dohodci, održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivreda, vodoprivreda, turizam, poduzetništvo, cestogradnja i drugo, čime se otvara prostor za oporavak i sprječava daljnji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNŽ-a.

Također, Zakonom se sustavno obrađuje rješavanje ekonomskih posljedica pandemije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

"U prvom redu, riječ je o potpori zadržavanja radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim zabranom rada. Naime, preuzet će se subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime se izravno rasterećuju jedinice lokalne samouprave od toga iznimnog financijskog izazova, ali se istovremeno od njih očekuje da, kroz projekte i programe na svojoj razini, daju maksimalan doprinos normaliziranju ukupnog stanja u Županiji", navedeno je u priopćenju.

Zakonom je, kako se navodi, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete.

"Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi) kao poticaj gospodarstvu i povećanju konkurentnosti na tržištu", naglasili su iz Vlade HNŽ-a.

Također, Zakon definira i proračunske i izvanproračunske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNŽ-u.

"Predviđeno je i ustrojavanje stabilizacijskog fonda, s posebnim podračunom, a pravo na subvencioniranje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada. Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost", navodi se u priopćenju.

Vlada je, također, razmatrajući Nacrt izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2020. godinu zadužila Ministarstvo financija da, uvažavajući iznijete prijedloge sa današnje sjednice, pripravi konačan prijedlog rebalansa.

Na današnjoj sjednici Vlada je, zbog poboljšanog epidemiološkog stanja, donijela Odluku o prihvaćanju sporazumnog raskida ugovora s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) u svezi s projektom „Odgovor na COVID-19“.

U obrazloženju Odluke naglašeno je kako je Vlada ranije uplatila 1.000.000 KM, odnosno 578.703,70 USD za sufinanciranje Projekta, ali budući da je potrošeno samo 18.760,71 USD preostali dio od 559.942,99 USD UNDP će vratiti u županijski proračun.

Istaknuto je, također, kako je iskazana obostrana spremnost za daljnjim nastavkom suradnje na provedbi programa i projekata od obostranog interesa.

Nastavljajući aktivnosti oko kupnje Hotela “Ero” u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave, Vlada je danas donijela odluku kojom je osigurala sredstva za plaćanje poreza na promet nepokretnosti. Istaknuto je kako se radi o 527.507,20 KM koji su prihod Grada Mostara.

Vlada je usvojila Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz područja vodoprivrede zaključno s 31.12.2019. godine. Istaknuto je kako su provedeni postupci i stvoreni uvjeti za sklapanje ukupno 15 ugovora o dodjeli koncesije.

Vlada je, također, usvojila i Informaciju o izvršenju Programa utroška sredstava za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrđenih Proračunom HNŽ s pozicije ”Namjenska sredstva vodnih naknada” za 2019. godinu. Istaknuto je kako su iskazane potrebe gradova i općina za financiranjem objekata i radova iz područja vodoprivrede iznimno velike. U pravilu se radi o infrastrukturnim objektima za čiju izgradnju jedinice lokalne samouprave ne mogu osigurati potrebna sredstva.

Vlada je usvojila i Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva gospodarstva za 2019. godinu u kojemu su istaknute najčešće pojave kršenja propisa i problema u pojedinim područjima nadzora, te dati prijedlozi za poboljšanje učinkovitosti.

Vlada je usvojila i Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite, te Izvješće o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstva na području HNŽ za 2019. godinu, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti