Vlada Japana odobrila ODA zajam vladi Bosne i Hercegovine: Za Projekt odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani "Ugljevik" 183 mil. KM

21.10.2009. 13:53 / Izvor: Fena
Vlada Japana odobrila ODA zajam vladi Bosne i Hercegovine: Za Projekt odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani 'Ugljevik' 183 mil. KM

Vlada Japana odlučila je da odobri ODA zajam (Official Development Asststance/zajam u okviru zvanične razvojne pomoći vlade Japana) vladi Bosne i Hercegovine od 12,633 milijardi japanskih jena (oko 183 miliona KM) za Projekt odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani "Ugljevik".

U saopćenju za javnost Ambasade Japana u BiH navodi se da su zvanične note za taj zajam razmijenili ministar vanjskih poslova Japana Katsuva Okada i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

"Taj ODA zajam odobren je u svrhu ugradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova, te za nabavku druge opreme (oprema za transport krečnjaka iz kamenoloma i sistem za odlaganje gipsa) za Termoelektranu Ugljevik", navodi se.

U ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj udio Termoeletrane "Ugljevik" je oko 23 %.

I dok Termoelektrana "Ugljevik" ima izuzetno važnu ulogu u stabilnom snabdijevanju električnom energijom u Republici Srpskoj, ona, navodi se u saopćenju, emitira najviše sumpordioksida (S02) u odnosu na sve ostale termoelektrane u BiH.

"Upravo iz tog razloga, prepoznata je nužnost da se pojačaju napori u zaštiti životne sredine. Očekuje se da će ODA zajam smanjiti emisiju sumpordioksida (SO2) za 98,4 %, dok će emisija prašine biti smanjena za 66,7 %, što će u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju životne sredine u BiH", ističe se.

Zajam se odobrava uz godišnju kamatnu stopu od 0,55 %, rok otplate je 30 godina (uključujući grace period od 10 godina), a radi se o općem neuvjetovanom zajmu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti