Vlada još nije izišla sa modelom za rješavanje duga BH Airlinesa

22.07.2015. 11:58 / Izvor: Akta.ba
Vlada još nije izišla sa modelom za rješavanje duga BH Airlinesa

Iz HETA ASSET RESOLUTION navode da još nisu službeno, u pisanoj formi, informirani o načinu na koji Vlada FBiH, kao vlasnik BH Airlinesa, namjerava ispuniti ugovorne obveze prema njima.

BH Airlines je prošli tjedan izgubio certifikat AOC 8 Air Operator koji aviokompanijama dozvoljava da vrše komercijalne letove i takva situacija će ostati do početka listopada, a sudbina BH Airlinesa je nakon tog datuma i dalje neizvjesna.

Računi BH Airlinesa su od 20. travnja blokiralani a od lipnja je ova kompanija suspendirala sve redovite i charter letove.

Razlog blokade računa je što Vlada Federacije, kao vlasnik BH Airlinesa, nije vratila dugovanja ove kompanije povjeriteljima. 

U povodu takvog stanja prošlog mjeseca je iz Sindikata BH Airlinesa priopćio kako će kompanija vjerojatno u stečaj ukoliko tvrtka za upravljanje imovinom HETA ASSET RESOLUTION ne pristane na prijedloge Vlade.

Iz HETA-e navode da još nisu službeno, u pisanoj formi, informirani o načinu na koji Vlada FBIH, kao vlasnik BH Airlinesa, namjerava ispuniti ugovorne obavze prema HETA-i, te da bi iz tog razloga bilo sa njihove strane neprofesionalno komentirati ovako ozbiljno pitanje.

Kad dobijemo službeno očitovanje, bit ćemo u stanju formulirati svoj stav, kažu iz HETA-e za Akta.ba.

Vjeruju da se rješavanju pitanja važnog kao što je ugovorna obaveza entitetske Vlade, u ovom slučaju federalne,  spram kompanije HETA, u vlasništvu austrijske Vlade, mora pristupiti kroz dijalog svih zainteresiranih strana.

''Mi smo i dalje otvoreni za dijalog i spremni dati svoj doprinos u iznalaženju optimalnog rješenja za sve uključene strane'', navodi Manfred Gram, generalni direktor kompanije HETA.

O oduzimanju certifikata i optužbama na račun HETA-e

"Pored značajnog broja kreditora koji su blokirali račune BH Airlinesa iz istih razloga kao i HETA, a to je akumulirani dug ove kompanije, moram naglasiti da smo se mi na taj čin odlučili nakon što se potpisani dogovor i opetovana obećanja o vraćanju duga bivšeg saziva Vlade FBiH nisu ispunili. Međutim, koliko je meni poznato, blokada računa BH Airlinesa od različitih kreditora, uključujući i HETA-u, nije spriječila BH Airlines da nastavi sa pružanjem usluga letenja. Stoga se blokada računa ne bi trebala predstavljati kao razlog za suspenziju certifikata, budući da nije", navodi Gram. 

D.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti