Vlada KS dala saglasnost za projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

17.10.2019. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS dala saglasnost za projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Vlada KS dala je saglasnost za kapitalni projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica u ukupnom iznosu 46 miliona KM.

Vlada KS dala je saglasnost za kapitalni projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica u ukupnom iznosu 46 miliona KM. Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja KS do 2020. godine, te uvršten u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022. godine. 

"Projekt je u visokom stepenu spremnosti. Urađena je kompletna projektna dokumentacija i riješeni su gotovo svi predmeti imovinsko-pravnih odnosa. Očekujemo da bi u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova", rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta. 

Radi se o projektu iz 1985. godine, sa dodatnih 12 kilometara pruge i novih 16 stanica.

Ideja o izgradnji prisutna je zadnjih decenija u raznim planovima razvoja Sarajeva. Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u "Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986 - 2015" predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa FAMOS u Hrasnici.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu "primarne gradske cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3.50 metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti