Vlada KS donijela novu Odluku o Registru imenovanih lica u Kantonu Sarajevo

24.05.2019. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS donijela novu Odluku o Registru imenovanih lica u Kantonu Sarajevo

Prema novoj Odluci u Registru će biti vidljivi i podaci koji se odnose na iznos naknade za obavljanje imenovane funkcije kao i na stručnu spremu imenovanih lica.

Na inicijativu i prijedlog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo,  Vlada Kantona Sarajevo je donijela novu Odluku o Registru imenovanih lica u Kantonu Sarajevo kojom se propisuje obaveza uspostave ovog registra sa precizno navedenim organima i institucijama koje su je obavezne primjenjivati.

Prema novoj Odluci u Registru će, uz ranije  definisane podatke imenovanih lica,  sada  biti vidljivi i podaci koji se odnose na iznos naknade za obavljanje imenovane funkcije kao i na stručnu spremu imenovanih lica, što  prethodno nije bio slučaj.

Nakon sedam mjeseci primjene ranije donesene Odluke i analize rezultata i učinaka koje je proizvela objava podataka predviđenih ovom odlukom, zaključeno je da je potrebno donijeti novu Odluku i prethodnu staviti van snage.

Primarni razlozi za njeno inoviranje leže u činjenicama što je podatke o imenovanim licima na području Kantona Sarajevo, sadržane u Registru, bilo potrebno upotpuniti dodatnim podacima kako bi se još efikasnije prevenirali pojavni oblici sukoba interesa, pružio javnosti uvid u korištenje budžetskih sredstava po osnovu isplaćenih naknada za obnašanje imenovanih funkcija i blagovremeno djelovalo u slučaju uočenih nepravilnosti.

Također, novom Odlukom bi se stekao uvid i u stručnu spremu i kvalifikacije lica koja obavljaju imenovane funkcije.

Primjena nove Odluke  ima za cilj  sticanje uvida u stručne kvalifikacije lica koja obavljaju imenovane funkcije, sprečavanje sukoba interesa, uvid u način utroška budžetskih sredstava po osnovu isplaćenih naknada za obnašanje imenovane funkcije, te jačanje integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u vršenju javnih funkcija, kao i podizanje nivoa povjerenja građana u institucije Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti