Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS donijela Odluku kojom se uređuje sistem zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo

01.10.2021. 13:17 / Izvor: Akta.ba

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o utvrđivanju osnova, kriterija i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe s područja našeg kantona, kao i o načinu organiziranja i finansiranja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu.

Odlukom se uređuju osnovi za uspostavljanje i ostvarivanje ugovornih odnosa između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih radnika i apoteka, kao i kriteriji i mjerila za zaključivanje ugovora, elementi ugovora, način programiranja zdravstvene zaštite, vrste izvršene zdravstvene zaštite, te način kontrole, organiziranja, finansiranja i drugo.

Time je ispoštovan nalog Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine da Ministarstvo zdravstva KS donese jedan ovakav akt koji će na sistemski način urediti navedena pitanja.

Odlukom je, između ostalog, utvrđena lista zdravstvenih ustanova, odnosno privatnih zdravstvenih radnika koji su registrirani za obavljanje određenih djelatnosti, definisane su zdravstvene usluge za koje se zaključuju ugovori između ZZO-a KS i pružaoca zdravstvene zaštite, utvrđena je dostupnost i kontinuiranost u pružanju zdravstvene zaštite.

Članom 21. je utvrđeno da će se pružanje zdravstvene zaštite osiguranim osobama ZZO-a KS, koje su smještene u ustanove socijalne zaštite izvan područja Kantona, vršiti zaključivanjem ugovora sa ustanovama socijalne zaštite u kojima su smješteni.

Definisane su i deficitarne zdravstvene usluge, kao i uvjeti za zaključivanje ugovora za deficitarne usluge, finansiranje zdravstvene zaštite, kao i modeli finansiranja zdravstvene zaštite, te finansiranje po modelima zdravstvene zaštite.

Također je utvrđeno da su ugovorne javne zdravstvene ustanove dužne pružati ugovoreni sadržaj zdravstvenih usluga i ino-osiguranicima, na temelju obima prava iskazanog u bolesničkom listu, shodno međunarodnom sporazumu.

Osim toga, zdravstvene ustanove koje zaključe ugovor sa ZZO KS su dužne osigurati tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku razmjenu podataka sa informacijskim sistemom Zavoda, te da koriste funkcionalnosti poslovno-informacijskog sistema Zavoda, kao što su web servisi, web aplikacije i slično.

ZZO KS obvezan je kontinuirano nadzirati izvršavanje ugovornih obaveza zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih radnika i privatnih apoteka.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#zdravstvena zaštita

#Vlada KS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti