Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS i načelnici o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama

29.04.2020. 08:21 / Izvor: Akta.ba

U organizaciji Kantona Sarajevo, jučer je upriličena diskusija o radnom tekstu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo.

Diskusiji su prisustvovali premijer KS Mario Nenadić, ministri finansija i privrede Jasmin Halebić i Draško Jeličić, te načelnici i predstavnici devet općina i Grada Sarajevo.

Nosilac izrade zakona je Ministarstvo finansija KS koje će, prema najavi ministra Jasmina Halebića, tokom ove sedmice uputiti zakon prema Vladi, a Vlada, po skraćenoj proceduri, na razmatranje Skupštini KS.

Zakonska rješenja koja se tiču općina detaljno su analizirana, saslušani su argumenti načelnika, te će u skladu s njima biti dorađen tekst zakona prije nego što se uputi Vladi, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

"Namjera nam je kroz ovaj zakon omogućiti privrednim subjektima poslovanje s manje troškova kao i stimulisati nove poslovne djelatnosti, kroz izmjene zakona koji se tiču parafiskalnih nameta kao što su zakoni o administrativnim, sudskim i komunalnim taksama te drugi zakoni. Također, kada je riječ o namjenskim sredstvima koja koriste Kanton, Grad i općine, ovaj Zakon predviđa mogućnost njihove prenamjene za potrebe zdravstvenog sektora, privrede, kao i socijalne zaštite ugroženih kategorija stanovništva", istakao je ministar Halebić.

Dio zakona koji se odnosi na uštede, po riječima ministra, predviđa ukidanje određenih rashoda u Kantonu Sarajevo kao što su troškovi reprezentacije i stručnih usavršavanja, putni troškovi, naknade u komisijama, ugovori o djelu, te privremenim i povremenim poslovima. U svrhu uravnoteženja Budžeta predviđena su i značajna umanjenja sredstava za druge tekuće rashode gdje je to moguće, a riječ je o uglavnom o ugovorenim uslugama, te sredstvima za nabavku materijala, inventara,  goriva za vozila...

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti