Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS i Poreska uprava FBiH tražen model za izmirenje dugovanja GRAS-a

16.06.2020. 07:36 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i sekretar Ministarstva finansija KS Zejna Avdić održali su danas sastanak s direktorom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerifom Isovićem o modalitetima isplaćivanja poreskog duga KJKP “GRAS”.

Direktor Isović je upoznao prisutne da, prema podacima Poreske uprave FBiH, stvarna dugovanja “GRAS”-a iznose oko 92 miliona KM, po osnovu glavnice, i 39 miliona kamata.

Razgovaralo se o modelima kako riješiti pitanje ovog duga da bi “GRAS” mogao funkcionirati.

Dogovoreno je da resorno ministarstvo podnese inicijativu za održavanje operativnog sastanka s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, “Željeznicama FBiH” i rudnicima uglja koji su, pored “GRAS”-a, najveći dužnici u FBiH, kako bi se pokušalo doći do optimalnog modela za rješavanja najvećih poreskih dugovanja državnih firmi.

Kako je naglašeno, još 2017. godine je pripremljen zakon o djelimičnom oprostu duga na federalnom nivou koji bi trebao ponuditi moguće odgovore na ova pitanja, saopćeno je iz Vlade KS.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti