Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS i SERDA poduzeli aktivnosti na implementaciji 15 strateških projekata

11.07.2020. 09:37 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo zadužila je na posljednjojj sjednici osam kantonalnih ministarstva i Kabinet premijera da u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) poduzmu sve neophodne aktivnosti na implementaciji 15 strateških projekata za Kanton Sarajevo, saopćila je kantonalna pres-služba.

Radi se o projektima u oblasti prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, privrede, saobraćaja, komunalne privrede, obrazovanja, rada i socijalne politike te pravde i uprave i finansija, koji su u različitim fazama realizacije a koje je Vlada Kantona odabrala kao strateške.

Projekt "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo" ima za cilj povećanje broja objekata individualnog i kolektivnog stanovanja, kao i javnih objekata u Kantonu u svrhu njihovog utopljavanja radi smanjenja troškova energije kao i zagađenja zraka.

Razvoj saobraćaja na električni pogon u Kantonu Sarajevo je projekt koji podrazumijeva izradu modela prelaska kompletnog javnog saobraćaja na električni pogon, i to autobuskog i taxi saobraćaja.

Riječ je o dugoročnom projektu čija je realizacija planirana za narednih deset godina.

Studija društveno-ekonomske opravdanosti uspostave Holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo predviđa uspostavu Holdinga svih kantonalnih javih komunalnih preduzeća.

Studija je dostavljena resornom ministarstvu i biće razmatrana na jednoj od narednih sjednica kantonalne vlade.

Studijom opravdanosti uspostave kogenerativnog postrojenja i postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na području Kantona Sarajevo predviđena je gradnja spalionice otpada po savremenim ekološkim standardima.

I ova studija će biti razmatrana na jednoj od narednih Vladinih sjednica.

Razvoj IT sektora je također jedan od strateških projekata Vlade, a predviđa, između ostalog, uspostavu IT parka na Šipu, osnivanje IT fakulteta pri Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), osnivanje IT gimnazije, kao i odgovarajućeg tijela za informacione tehnologije na nivou Sarajevskog kantona.

U strateške projekte je uvrštena i reforma sektora turizma. Izrađen je elaborat s mjerama za poboljšanje stanja u turizmu, a među njima su osnivanje fakulteta za turizam pri Univerzitetu Sarajevo, kao i srednje škole za turizam.

Među projektima su i "Studiraj u Sarajevu", "Reforma sektora zapošljavanja u Kantonu Sarajevo", "Projektna akademija", čiji je cilj edukacija za izradu projekata EU, potom projekt "Centar za obrazovanje odraslih" pri SERDA-i za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku odraslih.

"Studija budućnosti" je također jedan od projekata čiji je cilj uređenje i unapređenje usluga građanima u svim sektorima Kantona.

"Uspostava i izgradnja modernog sajmišta na području Kantona Sarajevo", "Razvoj drvnog sektora", "Uspostava naučno-istraživačkog centra pri UNSA", te "Uspostavljanje saradnje sa bh. dijasporom" putem SERDE, također su uvršteni među ove projekte.

PODIJELI:

TAGOVI:

Vlada KS

SERDA

strateški projekti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti