Vlada KS: Nastavak aktivnosti na uspostavi izolatorija u krugu Opće bolnice

15.07.2020. 08:43 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS: Nastavak aktivnosti na uspostavi izolatorija u krugu Opće bolnice

U objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra moguće je osposobiti 60 do 80 smještajnih - posteljnih mjesta.

 Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, prihvaćena je inicijativa Zavoda za javno zdravstvo KS za izdvajanje sredstava iz Budžeta KS radi realizacije prve faze rekonstrukcije i adaptacije prostorija objekta bivšeg Armijskog medicinskog centra, u krugu Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, za potrebe izolatorija koji je odlukom Vlade Federacije BiH od 2. jula ove godine dodijeljen Kantonu Sarajevo - Zavodu za javno zdravstvo KS.

Vlada KS je zadužila Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da dostave Vladi KS prijedlog programa utroška sredstava za prvu fazu radova, na osnovu zahtjeva i izvještaja JU Zavoda za javno zdravstvo KS, a u vezi sa tim i prijedlog raspodjele sredstava sa donatorskog računa za posebne namjene u svrhu borbe protiv pandemije koronavirusa.

Također su zadužena resorna ministarstva da dostave Ministarstvu finansija prijedloge utroška sredstava prikupljenih od uplata na pomenuti račun, sa nazivima programa i iznosima za te namjene. Zbirni prijedlog utroška sredstava Ministarstvo finansija će dostaviti Vladi KS na usvajanje.

Po riječima prof. dr. Aide Pilav, predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i direktorice Zavoda za javno zdravstvo KS ove aktivnosti su inicirane kako bi se spremno djelovalo i na vrijeme ispoštovale procedure nabavki s ciljem uređenja prostora budućeg izolatorija, koji će u slučaju potrebe biti stavljen u funkciju za potrebe liječenja oboljelih od koronavirusa.

U objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra moguće je osposobiti 60 do 80 smještajnih - posteljnih mjesta.

Prvom fazom radova predviđeno je čišćenje objekta, te izvođenje građevinsko-molerskih, instalaterskih i drugih radova koji su preduslov i koji će prethoditi narednoj fazi, a to je opremanje izolatorija neophodnom medicinskom opremom.

Objekt zadovoljava sve standarde za potrebe zbrinjavanja oboljelih od zaraznih bolesti.

Prof. Pilav je i ovom prilikom uputila poruku kako je ovaj posao moguće završiti do septembra mjeseca.

"Neovisno od važnosti osiguranja odgovarajućih smještajnih kapaciteta što će biti završeno na način i u roku kako je navedeno, najbolji način borbe protiv epidemije za cjelokupnu zajednicu zapravo je preventivno i odgovorno djelovanje svakog pojedinca, u smislu korištenja zaštitnih maski, održavanja fizičke distance kao i primjene ostalih higijensko-epidemioloških preporuka i mjera", izjavila je prof. Pilav, saopćila je Služba za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti