Postoje preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava

27.05.2020. 16:54 / Izvor: Akta.ba
Postoje preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava

Trenutno se ruše objekti na prvoj dionici trase Prve transverzale, od ulice Kranjećevićeva do Ulice Braće Begić.

U Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo danas je upriličena prezentacija projekta Prve transverzale kroz prostorno-plansku dokumentaciju KS kao i diskusija predstavnika Vlade KS, općina i nadležnih kantonalnih i federalnih organa o projektima na trasi ove gradske saobraćajnice.

Zajednički je stav da dinamika radova mora biti ubrzana, zbog čega su razmatrana najbolja zakonska rješenja koja bi otkočila procese koji u velikoj mjeri usporavaju gradnju transverzale od primarnog interesa za Kanton Sarajevo, te omogućila njenu nesmetanu realizaciju u budućnosti.

Trenutno se ruše objekti na prvoj dionici trase Prve transverzale, od ulice Kranjećevićeva do Ulice Braće Begić za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno koje je Zavod za izgradnju KS otkupio kroz pregovore s vlasnicima.

Radove izvodi Direkcija za puteve KS, po odobrenju Općine Centar.

Radi se o tri objekta, a za rušenje još četiri objekta sutra bi trebala dati odobrenje Vlada KS.

Općina Centar je pokrenula procese eksproprijacije za još četiri stambene jedinice na ovom lokalitetu, te će se o njima izjasniti na sastanku naredne sedmice, dogovoreno je.

 

 

Također, postoje preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava, za što su osigurana kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 27 miliona eura.

Kako je objašnjeno, preostala tri neriješena imovinsko-pravna predmeta na ovom lokalitetu ne sprečavaju izvođenje radova, jer se ne odnose na ulazni i izlazni portal tunela.

Po pravilima EBRD-a, Direkcija može uvesti izvođače u pripremne radove, a tri sporna predmeta će se paralelno rješavati posredstvom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose i suda.

Na inicijativu premijera KS Marija Nenadića, dogovoreno je da će Direkcija za puteve KS pripremiti Okvirni sporazum za gradnju Prve transverzale za period od četiri godine, koji će podrazumijevati odabir izvođača radova za taj period i omogućiti da se, odmah nakon rješavanja svakog predmeta imovinsko-pravne prirode i izdavanja građevinskih dozvola, krene sa radovima bez čekanja na tenderske procedure izbora izvođača.

Navedeni Sporazum bi trebala odobriti Vlada KS na sutrašnjoj sjednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije