Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS: Potpuno zabraniti "malina" respiratore, a inspekcija da uđe u KCUS

05.04.2021. 14:31 / Izvor: Akta.ba

Na danas održanoj vanrednoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo obratio se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te je govorio o današnjem sastanku s predstavnicima KCUS-a.

Kako je istakao, nakon što su se u javnosti pojavila dva dopisa za koja se tvrdi da su ih potpisali medicinski radnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ministar zdravstva Haris Vranić sazvao je sastanak s predstavnicima KCUS-a, koji je trajao više od dva sata.

"Nakon razmjene informacija pokušali smo doći do zajedničkog zaključka, ali nismo uspjeli. Dobili smo informaciju da su na KCUS-u radili u skladu sa zakonom i na najbolji mogućin način. Tražili su da se složimo s njihovim zaključcima što nismo bili u mogućnosti. Nakon togasmo sazvali hitnu sjednicu Vlade KS i donijeli određene zaključke", ističe Forto.

Forto je naglasio da su zaključci upućeni prema kantonalnim i federalnim institucijama.

"Tražimo od Federalne uprave za inspekciju da uđe u Klinički centar i utvrdi činjenično stanje. Od Federalnog ministarstva zdravstva i ministra Mandića tražimo da se formira ad hoc komisija koja će utvrditi sve činjenice. Od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražimo da ispita sve navode, naročito one gdje se govori da su životi pacijenata bili ugroženi", rekao je Forto.

Kako je istakao premijer, na sastanku su dobili informaciju da je drugi dopis koji je upućen iz KCUS-a istinit te da su pozvali Klinički centar da dostavi izvještaj po svim pitanjima koja su sami ljekari naveli u drugom dopisu koji je i potpisan.

"Pozivamo sve oni koji misle da se desilo nešto što trebaju znati organi, da slobodno kažu. Također, Vlada KS insistira da se uprava KCUS-a imenuje u skladu sa zakonom i da dobije legitimno izabrane predstavnike", naveo je Forto.

Na kraju press konferencije Forto je istakao kako u potpunosti treba zabraniti upotrebu tzv. "malina respiratora" te da, ako postoji način da sama institucija ili Vlada Kantona Sarajevo nabavi kvalitetnije respiratore, da se to i uradi.

PODIJELI:

TAGOVI:

inspekcija

malina respiratori

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti