Vlada KS prezentovala rezultate rada i odgovor na krizu

03.11.2020. 07:32 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS prezentovala rezultate rada i odgovor na krizu

Vršilac funkcije premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić i ministar obrazovanja, nauke i mladih kazao je jučer na press konferenciji kako ova Vlade KS radi u najtežem periodu od osnivanja Kantona Sarajevo.

Vršilac funkcije premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić i ministar obrazovanja, nauke i mladih kazao je jučer na press konferenciji  kako ova Vlade KS radi nekih osam mjeseci, i to u najtežem periodu od osnivanja Kantona Sarajevo.

"Smatrali smo da bi bilo dobro da građanima Kantona Sarajevo sa jednog mjesta ponudimo sve informacije iz svih resora, o trenutnom stanju u Vladi KS, o svim aktivnostima koje se poduzimaju, koje smo radili i radimo, čime se bavimo", kazao je na početku v.d. premijera i ministar Krivić.

Naglasio je kako sa njima trenutno nisu premijer Mario Nenadić i ministar privrede Draško Jeličić, te sa kojima su u stalnom kontaktu.

"Svi smo svjesni kompleksnosti situacije zbog pandemije, posebno kada jer u pitanju Ministarstvo zdravstva. Odgovore na sva pitanja iz ove oblasti dobit ćemo nakon što svoje zasjedanje okonča Krizni štab MZ KS, a očekujemo do kraja dana da će imati određene prijedloge u vezi nekih novih odluka prema Vladi KS, nakon čega će ona ponovo zasjedati i donijeti odluke u najboljem interesu za građane KS", rekao je Krivić, te najavio press konferenciju ovog savjetodavnog tijela.

Dodao je kako vjeruje da će s tim zaključcima riješiti veći broj pitanja iz oblasti zdravstva koja se javljaju.

"Vlada je prevazišla sve osnovne prepreke kada je u pitanju sistem zdravstva. Od jednog čovjeka ne može ovisiti zdravstveni sistem u KS. Vlada u potpunosti stoji iza v.d. ministrice zdravstva Jasne Agić", kazao je Krivić.

Nakon toga, predstavio je šta je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uradilo u proteklim mjesecima u oblasti obrazovanja u KS.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je iznimno potkapacitirano, jer ima samo 40 posto popunjen broj uposlenih, tako da sve aktivnosti koje ovo ministarstvo radi - radi u iznimno otežanim uvjetima", naglasio je ministar Krivić.

Ukratko je iznio sve aktivnosti ovog ministarstva, te najavio da će detaljan izvještaj biti objavljen na njegovoj web stranici vrlo brzo.

"Po nastupanju same epidemije uspostavili smo online nastavu, kao jedinog načina realizacije ovog nastavnog procesa u KS, što je imalo za cilj da učenici završe školsku godinu. To smo uveli za sve nivoe obrazovanja, pa i onog predškolskog za onu djecu koja su ove godine trebala poći u osnovnu školu", podsjetio je ministar Krivić.

Naglasio je kako je izvršena edukacija nastavnika i odgajatelja za predškolski odgoj za realizaciju online nastave, kao i za sve nivoe obrazovanja za korištenje online platforme.

"Važno je napomenuti da se radi o 51.000 učenika i 5.110 nastavnika, što predstavlja iznimno veliki sistem kojim treba upravljati, usmjeravati ga kako bi sve funkcionisalo. Za sve naše škole smo izradili smjernice kako postupati u vanrednim okolnostima, ali na kraju školske godine i  evaluaciju online nastave", rekao je ministar Krivić.

Izradili smo smjernice za izradu digitalnih sadržaja, kao i smjernice za ocjenjivanje, kako bi našim nastavnicima bilo lakše, naglasio je ministar.

"Kasnije smo uveli i kombinovani model nastave, kako bi im bilo dodatno olakšano. Uspjeli smo, po prvi put, na Univerzitetu u Sarajevu provesti online nastavni proces, kao i online upis studenata. Uspjeli smo izvršiti i promociju srednjih škola za naše osnovce. Ministarstvo je otvorilo i sve komunikacijske kanale i društvene mreže kako bi smo na najbolji način ostvarili komunikaciju sa nastavnicima, roditeljima i naravno sa učenicima. Oni savršeno dobro funkcionišu, svakodnevno dobijamo veliki broj poruka, na koje kontinuirano odgovaramo", naglasio je ministar Krivić.

Podsjetio je da su objavljeni javni pozivi za mlade, za inkluziju. Potcrtao je i da je riješen problem liste čekanja za upis djece u vrtić u koordinaciji sa JU „Djeca Sarajeva“ i privatnih predškolskih ustanova.

Prošle godine u nastavnom procesu smo imali 100 asistenata u nastavi, a sada ih je preko 150 sa dodatnim zadacima, jer se nastava odvija po kombinovanom modelu, a što će svakako doprinijeti boljoj organizaciji nastave u KS.

Ministar Krivić je istakao kako su snimljeni i svi potrebni materijali za inkluzivnu online nastavu.

Dodao je i kako su dodijeljene stipendije najboljim učenicima srednjih škola, kao i onima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti