Vlada KS ukinula "Upozorenje", na snazi ostaje "Pripravnost"

22.01.2020. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS ukinula 'Upozorenje', na snazi ostaje 'Pripravnost'

S obzirom da je zrak u Kantonu Sarajevo čist, Vlada KS je na vanrednoj sjednici donijela odluku o ukidanju epizode "Upozorenje".

S obzirom da je  zrak u Kantonu Sarajevo čist, Vlada KS je na vanrednoj sjednici donijela odluku o ukidanju epizode „Upozorenje“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Ovakvu odluku Vlada je donijela na osnovu činjenica da se od jučer bilježi kontinuiran pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku. Tako su danas do 14:00 sati prosječne dnevne vrijednosti bile ispod propisanih graničnih, osim stanice Ilijaš, i to: Vijećnica 23, Otoka 24, Ilidža 23 i Ilijaš 83 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti mogle opet porasti.

Iz ovog razloga, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka je odlučilo da na snazi ostaje epizoda „Pripravnost“. U isto vrijeme sve obveznike podsjećaju da je neophodno je u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi sljedeće mjere:

u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a,

  • u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom,
  • pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima,
  • smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti,
  • maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš,
  • pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica,
  • upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja,
  • upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka,
  • upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru,
  • pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera,
  • upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te zajedno sa Vladom KS o svim promjenama na vrijeme građane Kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti