Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada nije prihvatila inicijativu za umanjenje doprinosa za zdravstveno

25.04.2014. 08:42 / Izvor: eKapija.ba

Vlada FBiH jučer nije prihvatila inicijativu koju je podnio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja se odnosi na umanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje za 30 posto, te preusmjeravanje tih sredstava u Fond MIO u cilju povećanja mirovina, kao i participiranje svih korisnika zdravstvenih usluga, izuzev bolničkog liječenja, u troškovima do 30 posto.

U obrazloženju ovakvog izjašnjenja Vlade FBiH stoji da zahtjevi Udruge poslodavaca idu u pravcu smanjenja doprinosa i opterećenja plaća, a inicijativa zastupnika Jagodića ide u pravcu da bi zbirna stopa doprinosa (opterećenje plaća) ostala ista, uz dodatno opterećenje za osiguranike kroz participiranje u troškovima pružanja zdravstvenih usluga, kao i u povećanju neizvjesnosti prikupljanja prihoda od participacije i ugrožavanja održivosti zdravstvenog fonda.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti