Vlada Posavskog kantona usvojila mjere za podršku ekonomiji

19.03.2021. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Vlada Posavskog kantona usvojila mjere za podršku ekonomiji

Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga koji se temelji na deset programa u ukupnom iznosu od 1.250.000 maraka.

Vlada Posavskog kantona usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih kantonalnim budžetom za 2021. godinu na poziciji – Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga koji se temelji na deset programa u ukupnom iznosu od 1.250.000 maraka.  

Vlada je usvojila i Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom za 2021. godinu na poziciji Kapitalni grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga u ukupnom iznosu od 400.000 maraka. Svrha programa je poticanje ulaganja u osnovna sredstva, finansijsko rasterećenje, te poticanje razvoja privrednih subjekata i intenziviranje investicija.

Usvojena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Budžetom na poziciji Grantovi za finansiranje višeg i visokog obrazovanja, a za realizaciju navedenog Programa predviđena su sredstva u iznosu od 120.000 maraka.

Vlada je također usvojila Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava općinama Domaljevac-Šamac, Orašje i Odžak na ime sufinansiranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Kantona za januar u školskoj 2020./2021. godini. Odobreno je izdvajanje sredstava u iznosu od 28.246,55 maraka. Radi se o odluci prema kojoj Vlada za ove namjene sufinansira 50 posto od potrebnih sredstava za prijevoz učenika.

Usvojen je Odluka o davanju suglasnosti na Plan i Program održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove javnih cesta za 2021. godinu. U Budžetu Posavskog kantona za 2021. godinu, po prvi puta formirana su dva ekonomska koda i to za rekonstrukciju i investicijsko održavanje lokalnih cesta i rekonstrukciju i investicijsko održavanje regionalnih cesta.

Također, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti kantonalnom Ministarstvu unutarnjih poslova za provođenje postupka javne nabavke roba – putničkih automobila. Procijenjena vrijednost iznosi 230.000 maraka. Razlog za nabavku putničkih automobila je dotrajalost postojećeg voznog parka te nužnost nabavke radi neometanog funkcioniranja i obavljanja poslova Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti