Vlada RS-a daje podršku svim ozbiljnim investitorima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS-a daje podršku svim ozbiljnim investitorima

10.09.2016. 08:47 / Izvor: SRNA

Vlada Republike Srpske opredijeljena je da pruži podršku svim ozbiljnim investitorima i nastavi i intenzivira reformske aktivnosti u oblasti poslovnog okruženja. 

Uoči skupa "Republika Srpska - otvorena za biznis" koji će biti održan sutra u Beogradu, Srni je u Vladi rečeno da Republika Srpska ima komparativne prednosti za investiranje u odnosu na druge zemlje, posebno sa stanovišta troškova poslovanja – kroz cijenu električne energije, poreske stope i dobar odnos kvaliteta i cijene radne snage, kao i prednost u smislu logističnih mogućnosti, te potencijal za korištenje prirodnih bogatstava.

"Strategijom podsticanja stranih ulaganja u Republiku Srpsku 2016-2020. godine" predviđeno je da se potencijalni investitori, za sve potrebne informacije mogu obratiti Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a na raspolaganju je i portal www.investsrpska.net.

"Može se reći da je Republika Srpska liberalizovala svoj legislativni okvir po pitanju stranih investicija, posebno kada su u pitanju ulaganja u sektore, jer ograničenja postoje samo za sektor namjenske industrije i medija", navode u Vladi Srpske.

Stranci mogu postati vlasnici nekretina u Srpskoj, ostvarenu dobit strani ulagači mogu slobodno prenijeti u inostranstvo, inostrani kapital u opremi je izuzet od plaćanja uvozne carine i carinskih dažbina sa izuzetkom putničkih kola, automata i mašina za kockanje, a strani ulagači mogu otvoriti račun u bilo kojoj komercijalnoj banci u domaćoj i u konvertibilnoj valuti na teritoriji Republike Srpske.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit omogućava umanjenje poreske osnovice za vrijednost izvršenog ulaganja u opremu, postrojenja i nepokretnosti u slučaju kada se ona koriste za obavljanje vlastite registrovane proizvodne djelatnosti.

U slučaju zapošljavanja na neodređeno vrijeme 30 novih radnika u toku kalendarske godine, predviđeno je umanjenje poreske osnovice za iznos plaćenog poreza na dohodak i doprinosa za te radnike.

Strana ulaganja su zaštićena i kroz MIGA sistem zaštite, te su sa 41 zemljom potpisani sporazumi o zaštiti i unapređenju investicija, uključujući  Srbiju.

Prema navodima iz Vlade Srpske, posebno je važno naglasiti da je u Srpskoj uveden jednošalterski sistem registracije poslovnih subjekata, da su značajno smanjeni troškovi početka poslovanja, vrijeme i procedure pokretanja poslovanja, a formiran je jedinstven registar poslovnih subjekata i uveden jedinstveni informacioni sistem kojim su uvezane tri ključne institucije u sistem registracije poput Poreske uprave, privrednih sudova i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge kao jednošalterske institucije.

Trenutno se radi na drugoj fazi ove reforme, koja se odnosi na mogućnost onlajn registracije poslovnih subjekata, a planira se pripremiti i zakon o podsticaju zapošljavanja u cilju stimulisanja privrednika za zapošljavanje novih radnika.

Intenzivno se radi i na saradnji sa lokalnim zajednicama, a pet opština u Srpskoj je dobilo sertifikat o pozitivnom poslovnom okruženju – BFC.

Uz podršku Svjetske banke, uveden je i program brige o postojećim investitorima gdje se putem redovnih posjeta firmama analizira trenutno stanje, prate trendovi, a posebno uslovi poslovanja i prepreke u poslovanju.

Formiran je i Savjet za strane investitore Republike Srpske u kome se nalaze resorni ministri, predstavnici lokalnih zajednica, velikih stranih investitora i predstavnici Privredne komore Republike Srpske.

Javnosti je dostupan registar svih dozvola, odobrenja i rješenja koje izdaju republički organi uprave, i to putem registra, dostupnog na portalu www.redoborenja.net na kojem privrednici mogu da postave pitanja iz oblasti poslovanja.

Vlada Republike Srpske svake godine usvaja Akcioni plan zapošljavanja u cilju realizacije mjera Ekonomske politike u oblasti zapošljavanja, a samo u 2016. godini za ove svrhe planirano oko 15 miliona KM za različite projekte.

Iako ima jednu od najnižih zbirnih stopa doprinosa u regionu, do početka iduće godine Srpska planira dodatna smanjenja stopa doprinosa u cilju smanjenja poreskog opterećenja rada.

U planu su i reforme u oblasti obrazovanja radi povezivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Na raspolaganju investorima je Vlada RepublikeSrpske sa svim ministarstvima i drugim insitucijama poput predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, te Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i lokalnih razvojnih agencija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti