al
Vlada RS-a podržala Nacrt sporazuma o sniženju cijena usluga rominga

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS-a podržala Nacrt sporazuma o sniženju cijena usluga rominga

07.03.2019. 12:25 / Izvor: Fena

Vlada Republike Srpske (RS) podržala je tekst Nacrta sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim telekomunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana.

Zadužila je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a da Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine dostavi mišljenje po pitanju predloženog nacrta sporazuma.

"Potpisivanjem ovog sporazuma će se ostvariti višestruke koristi za korisnike usluga mobilnih komunikacija", saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Korisnici mobilnih javnih komunikacionih mreža prilikom boravka u zemljama potpisnicama Sporazuma, moći će, kako se pojašnjava, koristiti usluge rominga po znatno nižim cijenama nego što je to danas, odnosno pod istim uslovima koje imaju i građani u zemljama članicama Evropske unije.

"Za očekivati je da će sniženje cijena rominga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcionisanju zajedničkog tržišta, nego i povećanju zahtjeva za uslugama mobilnih komunikacija, što u krajnjem cilju doprinosi postizanju većeg stepena razvoja ovog tržišta u svim zemljama, pa i u BiH",  navode iz Vlade RS-a.

Na sjednici Vlade je usvojena i Odluka o osnivanju "HE Foča i HE Paunci" društva s ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Foča.

Osnivač društva je Mješoviti Holding "Elektroprivreda Republike Srpske“ Matično preduzeće a.d. Trebinje. Društvo se osniva kao jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću.

Utvrđene su i izmjene i dopune Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, po hitnom postupku.

Prijedlogom ovog zakona propisuje se da policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom pripada dodatna naknada u iznosu od 10 posto prosječne plate u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ostvarene u proteklom mjesecu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti