Vlada RS-a pregovara sa Svjetskom bankom o kreditu od 100 mil. KM za puteve

25.03.2019. 08:16 / Izvor: SRNA
Vlada RS-a pregovara sa Svjetskom bankom o kreditu od 100 mil. KM za puteve

U okviru ovog aranžmana bila bi finansirana rehabilitacija i modernizacija puteva, tunela i mostova koji su obuhvaćeni godišnjim i trogodišnjim planovima "Puteva Republike Srpske".

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je Srni da se vode pregovori sa Svjetskom bankom o kreditu od 100 miliona KM za rekonstrukciju i održavanje postojećih i izgradnju novih magistralnih i regionalnih puteva u RS-u.

"Vlada je već formirala komisiju koja vodi pregovore sa Svjetskom bankom. Očekujemo brzu realizaciju tih sredstava i njihovu efektivnost da bi u predstojećoj građevinskoj sezoni krenuli u realizaciji projekata", naglasio je Trninić.

On je podsjetio da RS ima mrežu od 4.200 kilometara magistralnih i regionalnih puteva i svake godine se održavaju u sklopu redovnih aktivnosti javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" koje njima i gazduje.

"Mi smo u posljednjnih deset godina uložili više od milijardu KM u izgradnju i rekonstrukciju oko 1.100 kilometara magistralnih i regionalnih puteva. I ove godine je planom predviđeno održavanje i investicije u nove pravce, ali su ta sredstva nedovoljna i neophodno je obezbijediti nove izvore finansiranja", kaže Trninić.

On je rekao da će veliki projekat sanacije i izgradnje novih magistralnih i regionalnih puteva imati višestruki značaj, a posebno u pogledu komfornijeg saobraćaja i poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju.

"Nažalost, imamo znatan broj saobraćajnih nezgoda i sa smrtno stradalima tako da nam je cilj da nizom aktivnosti, uključujući i popravljanje uslova na našim drumovima, smanjimo broj nezgoda sa smrtno stradalim i povrijeđenim licima, ali i materijalnom štetom. Materijalna šteta je samo u prošloj godini iznosila više od 130 miliona KM", istakao je Trninić.

U okviru ovog aranžmana bila bi finansirana rehabilitacija i modernizacija puteva, tunela i mostova koji su obuhvaćeni godišnjim i trogodišnjim planovima "Puteva Republike Srpske".

Strateškim dokumentima Republike Srpske definisani su prioriteti u izgradnji magistralnih i regionalnih puteva, a na toj listi su, između ostalih, pravci Foča - Šćepan Polje, Foča - Tjentište, Banjaluka - Bronzani Majdan - granica entiteta, Kotor Varoš - Mitrovići, Podgradci - Mrakovica i Mlječanica - Mrakovica.

Putem sličnog aranžmana u periodu od 2007. do 2012. godine obavljena je rehabilitacija 1.100 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti