Vlada RS-a realizovala 38 mjera iz Reformske agende

15.09.2016. 16:30 / Izvor: Fena
Vlada RS-a realizovala 38 mjera iz Reformske agende

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana RS-a za provođenje Reformske agende.

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana RS-a za provođenje Reformske agende.

Kako se navodi u tom izvještaju, od ukupno planirane 74 mjere u 2015. i 2016. godini, Vlada RS-a je u potpunosti do 1. septembra tekuće godine realizovala 38 mjera (51,4 posto), u toku je realizacija 35 mjera (47,3 posto), a nerealizovana je samo jedna mjera (1,4 posto).

Vlada RS-a je zadužila Ministarstvo finansija da, u saradnji s predstavnicima Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH, izvještaj RS-a objedini u jedinstven Izvještaj o realizaciji Reformske agende BiH, te isti dostave delegaciji Evropske unije u BiH, u skladu s definiranim rokovima.

Zadužena su sva ministarstva i drugi subjekti RS-a da daju maksimalan angažman na realizaciji aktivnosti datih u Akcionom planu RS-a za realizaciju Reformske agende, a koje nisu u potpunosti realizovane, u skladu s definiranim rokovima.

Vlada RS-a je danas prihvatila Informaciju o održanom prvom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, oporezivanje i saradnju s drugim zemljama kandidatima između EU i BiH.

Iz entitetske vlade tvrde da se dokument koji je pod nazivom „Strateški okvir BiH“ izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, a 20. augusta 2015. godine usvojilo Vijeće ministara na  19. sjednici, ne može smatrati razvojnim dokumentom za cijelu BiH, jer u njegovoj izradi nisu učestvovale nadležne institucije Republike Srpske, niti je na njega Vlada dala saglasnost.

Od Vijeća ministara, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH i Direkcije za evropske integracije BiH se traži da se, kako se navodi u saopćenju, „uzdrže od neistinitog izvještavanja Evropske komisije, putem kojeg se spomenuti dokumet, ali i drugi dokumenti koje donosi Vijeće ministara, pokušavaju predstaviti zajedničkim dokumentima svih nivoa vlasti u BiH, iako iste u njihovoj izradi nisu učestvovale“.

Na sjednici Vlade RS-a danas je usvojena i Informacija o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje  Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti