Vlada RS-a traži hitnu deblokadu investicija "Elektropijenosa BiH"

30.05.2018. 13:00 / Izvor: Fena
Vlada RS-a traži hitnu deblokadu investicija 'Elektropijenosa BiH'

Vlada RS ponovo je od uprave "Elektroprijenosa Bosna i Hercegovina“ zatražila hitno deblokiranje prethodno odobrenih investicionih projekata.

Vlada Republike Srpske (RS) ponovo je od uprave "Elektroprijenosa Bosna i Hercegovina“ zatražila hitno deblokiranje prethodno odobrenih investicionih projekata, koji u okviru ove kompanije trebaju biti realizovani na teritoriji RS.

"Uzimajući u obzir težinu situacije u kojoj se 'Elektroprijenos BiH' a.d. Banja Luka već neko vrijeme nalazi, Vlada RS-a, u svojstvu jednog od njegova dva akcionara, od generalnog direktora, upravnog odbora, te uprave kompanije u cjelini, zahtijeva hitno dostavljanje detaljne informacije o svim zaustavljenim projektima koji su trebali biti realizovani na teritoriji RS-a, a koji su ranije odobreni od upravnog odbora i skupštine akcionara kompanije", saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade. 

Informacija treba da sadrži, kako se precizira, podatke o sadržaju, statusu, razlozima neprovođenja, te finansijskoj vrijednosti svakog pojedinačnog projekta i datume njihovog odobrenja. 

Entitetske vlada od generalnog direktora, uprave i upravnog odbora kompanije zahtijeva hitno dostavljanje detaljne informacije o broju penzionisanih radnika kompanije u proteklih šest mjeseci, razlozima zbog kojih nije došlo do popunjavanja na ovaj način oslobođenih radnih mjesta, te o statusu provedenih konkursnih procedura za prijem radnika u kompaniji.

Od uprave kompanije zahtijeva i hitno dostavljanje detaljne informacije o statusu svojih članova, odnosno periodu isteka njihovih mandata, kao i pravno tumačenje svih implikacija koje iz postojeće situacije po kompaniju mogu proisteći.

Vlada je zadužila entitetsko Ministarstvo pravde da joj u što kraćem roku dostavi detaljnu informaciju o svim raspoloživim mogućnostima zaštite prava i interesa RS-a, kao jednog od suvlasnika, odnosno jednog akcionara "Elektroprijenos BiH“ a.d Banja Luka sudskim putem.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je 24. maja rekao novinarima da su “predstavnici Bošnjaka u upravi ovog zajedničkog preduzeća blokirali rad 'Elektroprijenosa', jer nisu saglasni da sadašnji direktor Mate Žarić ostane na toj funkciji“.

"U Federaciji BiH ne mogu da se dogovore da li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat. Konkursna procedura je završena i predloženo je da na funkciji ostane Žarić", rekao je tada Tegeltija i dodao da "Elektroprijenos" nema finansijski i plan investicija za period od 2018. do 2020. godine, te da ne može primati nove radnike, iako je po raznim osnovama tu firmu u posljednje vrijeme napustilo 56 ljudi.

"Obustavljanjem investicija može doći u pitanje redovno snabdijevanje strujom, a prije svega mislimo na veliku investiciju izgradnje trafostanice 'Banjaluka'. Apelujemo da predstavnici FBiH svoje odnose ne prelamaju preko zajedničkih preduzeća u BiH", naveo je Tegeltija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti