Vlada RS će platiti poreze i doprinose za sve koji nisu radili

28.04.2021. 12:36 / Izvor: SRNA
Vlada RS će platiti poreze i doprinose za sve koji nisu radili

Svi poslovni subjekti, privredna društva, preduzetnici moraju da imaju podnesne prijave Poreskoj upravi za mart za svoje zaposlene radnike.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart ove godine, rekla je ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić.

"Uredbom je definisano da će svim privrednim subjektima kojima je rad bio zabranjen tokom marta biti uplaćen iznos na ime poreza i doprinosa za svakog zaposlenog radnika koji je prijavljen na puno radno vrijeme", precizirala je Gašićeva.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade, pojasnila da svi poslovni subjekti, privredna društva i druga pravna lica i preduzetnici moraju da imaju podnesne prijave Poreskoj upravi za mart za svoje zaposlene radnike.

Gašićeva je napomenula da uslovi za dobijanje sredstava nisu strogi i da je potrebno da je privredni subjekt ima registrovano sjedište u RS, da obavlja djelatnost koja je zaključcima Republičkog štaba bila zabranjena i to u periodu dužem od pet dana, počevši od 4. marta.

"Dodatni uslov postavljen je za poslovne subjekte koji su djelatnost obavljali unutar tržnih centara, a to je da u periodu od 26. marta do 29. marta nije bio evidentiran promet putem fiskalne kase", navela je Gašićeva.

Prema njenim riječima, sva resorna ministarstva su uključena i svako će na svojoj stranici imati objavljen obrazac zahtjeva.

"Nadamo se da ćemo brzo provesti ovaj postupak s ciljem da što prije bude isplata svih poreza i doprinosa. Privredni subjekti kojima je zaključkom Republičkog štaba bio u potpunosti zabranjen rad u periodu dužem od 15 dana, takođe, će ostvariti pravo na isplatu plata radnicima, koja će biti isplaćena iz Kompenzacionog fonda", istakla je Gašićeva.

Ona je rekla da se privredni subjekti resornom ministarstvu obraćaju zahtjevom koji će biti dostupan na stranici Ministarstva, elektronskim putem ili poštom.

"Ukoliko se dostavlja u elektronskoj formi, moraće se dostaviti i pisanim putem potpisani zahtjev uz obrazac zahtjeva koji će sadržavati sve neophodne elemente, odnosno podatke koji su potrebni za postupanje resornog ministarstva", dodala je ona.

Poslovni subjekat dostavlja izjavu kojom će potvrditi tačnost podataka koji dostavlja i spisak prijavljenih zaposlenih radnika za koje traži refundaciju iznosa.

Ona je rekla da privredni subjekti mogu da se prijave po ovoj uredbi, odnosno da svoje zahtjeve podnesu do kraja maja.

"Imali smo u vidu i da su praznici tako da do kraja maja mogu da podnesu svoje zahtjeve", naglasila je Gašićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti