Vlada RS danas prihvatila donaciju Srbije od 9,3 miliona eura

30.05.2019. 13:48 / Izvor: SRNA
Vlada RS danas prihvatila donaciju Srbije od 9,3 miliona eura

Vlada RS-a na današnjoj sjednici prihvatila je donaciju Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona eura za finansiranje projekata u lokalnim zajednicama u RS.

Ministrica finansija Republike Srpske, Zora Vidović izjavila je da je Vlada RS-a na današnjoj sjednici prihvatila donaciju Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona eura za finansiranje projekata u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

"Svaka opština u RS-u dobila je projekat čija je vrijednost u rasponu od 50.000 do 500.000 eura. Na Ministarstvu finansija je da potpiše ugovore sa lokalnim zajednicama kako bi one mogle da raspisuju tendere i realizuju ove projekte", rekla je Vidović na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vidović je istakla da su na zahtjev Udruženja banaka Republike Srpske utvrđene izmjene Zakona o bankama.

"Njihova žalba je bila da je izloženost banaka prema jednom licu ili više povezanih lica bila dosta rigorozna i iznosila je pet odsto od priznatog kapitala banke. To ograničenje je sada 15 odsto. Svaki kreditni portfolio može da bude 15 odsto neobezbijeđen kolateralom", pojasnila je Vidović.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić izjavila je da je usvojen plan investiranja u 46 škola u RS čija je vrijednost 1,8 miliona KM.

"Prvi put je u budžetu Ministarstva prosvjete i kulture izdvojena sredstva za investicije u škole. Dodatni novac za investicije biće obezbijeđen kroz program Vlade Srbije, a dio iz sredstava kabineta predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović tako da će ukupne investicije iz ova tri izvora iznositi oko 9,5 miliona KM", rekla je Trivić.

Ministrica trgovine i turizma RS, Dragica Kovač istakla je da je Vlada utvrdila Nacrt zakona o trgovini kako bi unaprijedila i dodatno uredila ovu oblast.

"Dosadašnji zakon je u više navrata pretrpio izmjene i dopune i stečeni su zakonski uslovi da idemo ka usvajanju novog zakona. Dodatno će biti uređene obaveze i postupanje trgovaca i uslovi za obavljanje trgovinskih usluga", rekla je Kovač.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti