Vlada RS donijela odluku o obaveznom zadržavanju cijena na nivou 17. maja

20.05.2014. 08:44 / Izvor: SRNA
Vlada RS donijela odluku o obaveznom zadržavanju cijena na nivou 17. maja

Odluka Vlade Republike Srpske o obaveznom zadržavanju cijena na nivou 17. maja odnosi se na životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, ali i isporuku vode, struje, telekomunikacione usluge, te grijanje.

Odluka Vlade Republike Srpske o obaveznom zadržavanju cijena na nivou 17. maja odnosi se na životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, ali i isporuku vode, struje, telekomunikacione usluge, te grijanje.

"Mjere neposredne kontrole odnose se na proizvode i usluge od posebnog značaja za zaštitu životnog standarda stanovništva, kao i na ostale životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine koje prodaju privredna društva i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu na veliko i malo", izjavila je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da se ova odluka odnosi na pšenično brašno i hljeb od brašna tip 850 i tip 500, so za ljudsku ishranu, suncokretovo ulje, svinjska mast, maslac, maslo i margarin, sve vrste svježeg mesa i ribe, jaja, sve vrste svježeg voća i povrća, mlijeko, kristal-šećer, jogurt.

Hrstićeva je rekla da se ova odluka odnosi na udžbenike za osnovnu školu, lijekovi, hranu za bebe i dojenčad, čvrsta ogrevna goriva, drvo i ugalj.

Prema njenim riječima, ovo se odnosi i na usluge od posebnog zanačaja za zaštitu standarda stanovništva, a to su isporuke vode, struje, telekomunikacione usluge, fiksna telefonija, isporuke toplote, grijanje i gasa.

"Odluka se odnosi na odvoz otpadaka iz poslovnih i stambenih prostorija, usluge javnog prevoza lica u gradskom i prigradskom saobraćaju, odvođenje otpadnih voda, zdravstvene usluge, participacija za djecu obuhvaćenu predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem", dodala je ona.

Hrstićeva kaže da su za realizaciju i nadzor ove odluke zadužuju nadležni inspekcijsjki organi.

Govoreći o situaciji na poplavljenom području u Vukosavlju, Šamcu i Modriči, koje je tokom dana posjetila, Hrstićeva je navela da je stanje na ovim područjima veoma teško, ali da su ljudi pokazali solidarnost.

Ona je potvrdila da je u ovim sredinama počelo čišćenje kuća i dvorišta nakon povlava.

Hrstićeva je apelovala na opštinske štabove Civilne zaštite i Crvenog krsta da putem obrazaca dostavljaju potrebe u Republički štab Civilne zaštite i Republički štab Crvenog krsta.

"Tako će nam biti puno lakše da se organizujemo i da otpremamo potrebnu pomoć na ugrožena područja", rekla je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti