Vlada RS: Konzorcijum "HES Vrbas" pozvan na pregovore o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu

24.08.2007. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada RS: Konzorcijum 'HES Vrbas' pozvan na pregovore o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu

Vlada Republike Srpske pozvala je konzorcijum "HES Vrbas" na pregovore o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu u neposrednoj blizini Banjaluke, dižući projekat s mrtve tačke, poslije dvogodišnje blokade, potvrđeno je u Vladi.

Prema riječima Rajka Ubiparipa, ministra privrede, energetike i razvoja, koncesionaru će biti predloženo da umjesto dvije, kako je predviđeno ugovorom o koncesiji, ide na izgradnju jedne hidroelektrane.

"Predložićemo im da uđu u izgradnju HE Krupa manjeg kapaciteta kako ne bi bio izmještan put prema Manjači, dok bi se izgradnja HE Banjaluka Niska ostavila za neko drugo vrijeme", rekao je Ubiparip.

Konzorcijum "HES Vrbas" i Vlada su ugovor o koncesiji na 25 godina potpisali u novembru 2004. godine. Ugovorom, vrijednim 164 miliona EUR, predviđena je izgradnja dvije hidroelektrane - Banjaluka Krupa od 48,5 megavata i Banjaluka Niska od 37,2 megavata. Projekat, praćen protestima ekologa, zapao je u blokadu krajem 2005. godine, otkad Vlada nije dala mišljenje na idejni projekt, kako je bila dužna po ugovoru. To je, prema riječima Nemanje Petkovića, direktor HES-a, praktično zaustavilo sve aktivnosti na pripremi izgradnje, pošto se bez odobrenog idejnog projekta nije moglo ući ni u izradu studije o zaštiti životne sredine, koja bi, po njegovim riječima, otklonila mnoge nedoumice o navodnoj ekološkoj šteti.

"Ipak, drago nam je da se sada razgovori dižu s mrtve tačke, jer vjerujemo da zajedno sa Vladom možemo naći izlaz iz ove blokade", kazao je Petković i dodao da će Upravni odbor konzorcijuma uskoro izaći s platformom s kojom će ući u razgovore.

Kako je definisano ugovorom, koji je naknadno ovjeren i u Narodnoj skupštini, mogući sporovi će biti riješeni na sudu u Ženevi. Iako niko ne želi da govori o tome, spominje se mogućnost velikog odštetnog zahtjeva, ukoliko se ugovor jednostrano raskine. Po nekim nezvaničnim informacijama, koncesionar je već izračunao da je, zbog blokade projekta, na osnovu izgubljene dobiti pretrpio štetu od 130 miliona EUR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti