Vlada RS najavila smanjenje plata radnicima u upravi, sindikati ogorčeni

23.09.2021. 15:51 / Izvor: BHRT
Vlada RS najavila smanjenje plata radnicima u upravi, sindikati ogorčeni

Ova mjera predviđa da cijena rada zaposlenih na lokalu koja je u rasponu od 110 do 145 КM bude usklađena sa onom na nivou entitetskih institucija koja iznosi 100 КM.

Mjera iz Programa fiskalne konsolidacije u Republici Srpskoj, koja se odnosi na smanjenje plata zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, mogla bi izazvati socijalne nemire, upozorili su iz entiteskog Sindikata uprave, objavio je BHRT.

Riječ je o jednoj iz seta mjera koje je Vlada predložila Narodnoj skupštini zbog prekоračenja dozvoljenog nivoa budžetskog deficita koji je u prošloj godini iznosio 5,7 posto Bruto društvenog proizvoda.

Šokirani i razočarani. To je prva reakcija Sindikata uprave koji neprihvatljivim smatra namjeru Vlade za umanjenje plata zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave. Riječ je, upozoravaju, o zakonskoj kategoriji kojom se prava zaposlenih određuju posebnim kolektivnim ugovorima koji su proizvod socijalnog dijaloga reprezentativnih sindikata i ministarstva.

"Smatram da je ovo sahranjivanje socijalnog dijaloga. Da se o ovako jako bitnim temama za šet i po hiljada zaposlenih donose preko koljena bez razgovora sa sindikatima kao zakonskim predstavnicima zapsolenih u tim oblastima", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Prema dokumentu upućenom u parlament ova mjera predviđa da cijena rada zaposlenih na lokalu koja je u rasponu od 110 do 145 КM bude usklađena sa onom na nivou entitetskih institucija koja iznosi 100 КM. Uz to predviđeno je da se regres, topli obrok, prevoz svedu na minimalni mogući iznos. Umanjenje primanja bilo bi i do 40%.

"Smanjenje javne potrošnje, ograničenje investiranja, redukovanje javnih nabavki, bez dodatnih izdvajanja za lična primanja, kreditna zaduženja jedinica lokalne samouprave samo za ekonomski opravdane investicije. To su samo neke od mjera iz Programa fiskalne konsolidacije. Zašto je bilo neophodno i umanjenje plata zaposlenih u lokalnim zajednicama novinari BHRT nisu uspjeli da dobiju odgovor nadležnih u Vladi, odnosno ministarstvu finansija."

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je javni sektor narastao toliko da troši značajan dio budžeta. I da je činjenica da plate u javnom sektoru ne prate prosječnu platu u Republici Srpskoj, odnosno iznad su tog prosjeka.

"Ovo što sad hoće da uradi Vlada RS je da smanji nivo ukupnih troškova javnog sektora. Umjesto da se odreknemo aviona, helikoptera, troškova za nove softvere itd. mi ćemo sada da smanjujemo plate uposlenicima u opštinama i gradovima u RS", kaže Pavlović.

Кonsolidovani budžetski deficit na kraju fiskalne godine iznosio je više od 635 miliona maraka ili 5,7% BDP-a. Jedinice lokalne samouprave u njemu učestvuju sa minusom od 84,6 miliona maraka. Zakonski limiti govore da deficit ne može biti veći od 3%, a ako je dostigao 2,5% nivo budžeta za narednu godinu mora biti planiran u suficitu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti