Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS od ove godine podstiče i analizu zemljišta

21.04.2014. 09:41 / Izvor: SRNA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uvelo je novu podsticajnu mjeru koja se odnosi na finansiranje jedne analize kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta.

Portparol ovog ministarstva Bojan Kecman rekao je Srni da pravo na podsticaj imaju komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva, koja u ravničarskim područjima, do 200 metara nadmorske visine, imaju minimalno dva hektara za ratarske kulture, hektar za voćarske i povrtarske kulture i 300 kvadrata za plastenike.

"Za brežuljkasta područja, od 200 do 500 metara nadmorske visine, minimalna površina za ratarske kulture je hektar, za voćarske i povrtarske kulture 0,5 hektara i za plastenike 300 kvadrata", objasnio je Kecman.

Prema njegovim riječima, da bi ostvarili pravo na podsticaj u područjima iznad 500 metara nadmorske visine, poljoprivrednici moraju imati 0,5 hektara zemljišta za ratarske kulture, isto toliko za voćarske i povrtarske kulture, te 300 kvadrata za plastenike.

"Uzimanje uzoraka poljoprivrednog zemljišta za analizu vršiće područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Zahtjev za ostvarivanje prava na analizu kontrole plodnosti zemljišta, komercijalna gazdinstva podnose regionalno nadležnim područnim jedinicama Resora", napomenuo je Kecman.

Visina podsticaja za izvršenu analizu kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta iznosi 55 KM po analizi sa PDV-om. Zahtjev za isplatu podsticajnih sredstava podnosi se najkasnije do 30. oktobra 2014. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti