Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS ponosna na angažman u Fabrici glinice Alumina

16.03.2014. 09:56 / Izvor: SRNA

Vlada Republike Srpske ponosna je na angažman u Fabrici glinice "Alumina" u kojoj je sačuvana proizvodnja i više od 1.000 radnih mjesta, izjavila je nakon zasjedanja u Zvorniku premijer Željka Cvijanović.

U obraćanju novinarima nakon posebne sjednice Vlade održane u Fabrici glinice "Alumina", uz prisustvo radnika, rukovodstva i čelnika grada, Cvijanovićeva je poručila da će vlast biti uz radnike i u svim izazovima koji predstoje u budućnosti.

Odgovarajući na strahovanja radnika, Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će "Alumina" biti među 10 odsto preduzeća u Srpskoj koja uspješno nastave rad nakon stečaja, jer je riječ o privrednom gigantu koji ima dobre poslovne rezulate i osiguranu proizvodnju i tržište.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je novinarima da se Vlada prema "Alumini" odnosi kao i svim privrednicima u Srpskoj, a da ova fabrika svojim radom, angažovanjem radnika, uprave i cijele lokalne zajednice opravdava svaku pruženu pomoć, što nije uvijek slučaj u firmama gdje je Vlada intervenisala.

Tegeltija je najavio da će Vlada odobriti "Alumini" kratkoročni kredit od tri miliona KM, na godinu dana, kod Investiciono-razvojne banke.

"Griješe svi špekulanti koji misle da će naplatiti fiktivna potraživanja i zaustaviti Fabriku `Alumina`. Sudski procesi mogu da traju i sto godina, ali tu se odlučuje samo o strukturi vlasništva u fabrici gdje Vlada ima najveće učešće, a nama je važno da proizvodnja teče i da su radnici zaposleni", poručio je Tegeltija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je "Alumina", uprkos svim teškoćama sa kojima je suočena, u prošloj godini poslovala sa dobitkom od 1,5 miliona KM, uz prihod od 165,5 miliona KM.

On je istakao da je, osim očuvanje postojećih radnih mjesta, u Fabrici zaposleno još 200 radnika.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević rekao je na sjednici Vlade da su pozicije "Alumine" vrlo dobre, dok je predsjednik Upravnog odbora Mile Matić najavio pet novih proizvoda u toku godine u ovom privrednom gigantu, prvi put nakon 30 godina rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti