Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS popisuje sefove svih fizičkih i pravnih lica

14.07.2021. 10:09 / Izvor: capital.ba

U Vladi Republike Srpske odlučili su da popišu i registruju sve sefove u Republici Srpskoj, kako sefove koje u bankama i drugim ovlašćenim organizacijama koriste fizička lica, tako i one koje upotrebljavaju firme i druga pravna lica, otkriva portal CAPITAL.

Ministarstvo finansija Republike Srpske kreiralo je izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu, a prednacrtom izmjena i dopuna tog Zakona definisano je da Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) uspostavlja i vodi Registar sefova fizičkih lica i Registar sefova pravnih lica, a koje koje banke ili druge ovlašćene organizacije stavljaju na upotrebu korisnicima sefa.

Tako će biti formiran Registar sefova fizičkih lica, kao elektronska baza podataka, i znaće se ko je korisnik sefa i ko su druga lica koja mogu da pristupaju sefu.

Evidentiraće se i datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen.

Banke i drugi ovlašteni subjekti koji nude na korištenje sefove moraće da redovno dostavljaju pomenute podatke APIF-u.

Što se tiče Registra sefova pravnih lica, on će sadržavati poslovno ime, odnosno naziv ili skraćeno poslovno ime korisnika sefa, adresu sjedišta pravnog lica i matični broj i jedinstveni identifikacioni broj poslovnog subjekta.

Biće naveden i datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen, ali i drugi podaci koje propiše APIF.

"APIF donosi uputstvo kojim propisuje način vođenja registara sefova fizičkih i pravnih lica, način dostavljanja podataka, kao i davanja i korišćenja podataka iz ovih registara. Ministar finansija daje prethodnu saglasnost na uputstvo APIF-a", definisano je Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Na davanje i korišćenje podataka iz Registra sefova fizičkih lica, kao i dužnosti APIF-a u pogledu prikupljanja, obrade i zaštite podataka iz Registra sefova fizičkih lica trebalo bi da se primjenjuju odredbe zakona koje uređuju Registar računa fizičkih lica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti