Vijesti

Vlada RS razmatraće danas problematiku u Elektroprenosu BiH: U nedostatku dogovora postojanje ove firme teško održivo

22.09.2009. 10:44 / Izvor: Fokus

Elektroprenos BiH će u nedostatku dogovora o prioritetima invesitiranja u elektroenergetske kapacitete, u zemlji koja ima dva centra odlučivanja i interesa, odnosno Sarajevo i Banju Luku, teško održati svoje postojanje, rekao je za "Fokus" Dušan Vrhovac, predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike.

Vlada RS razmatraće danas problematiku u Elektroprenosu BiH, nakon čega će biti održan sastanak s predstavnicima RS u zajedničkim institucijama BiH u vezi s novonastalom problematikom, otkad je Raffi Gregorian, supervizor za Brčko, donio nalog kojim je regulisao vlasništvo nad imovinom Elektroprenosa BiH u Brčkom.

Vrhovac kaže da je i prilikom osnivanja ove kompanije upozoravao na njenu neodrživost, rekavši da je između ostalog nedopustivo ignorisanje potreba banjolučkog regiona za izgradnjom neophodnog 400 kilovoltnog dalekovoda prema Evropi.

- Prava malih akcionara, kada je u pitanju imovina Elektroprenosa BiH, jesu zanemarena. Mnogi akcionari imali su dio vlasništva nad imovinom, koja je sada navodno u vlasništvu Elektroprenosa BiH. Pokušaj stvaranja jedinstvene kompanije nije uspio. Da su poštovani principi autonomije entiteta u oblasti elektroprenosa, naročito po pitanjima odlučivanja, razvoja i investicija, moglo je doći do uspjeha - rekao je Vrhovac.

Vrhovac rješenje nalazi u izmjeni Zakona o elektroprenosu ili redefinisanju odnosa i organizacije u ovom preduzeću, jer se na ovim osnovama, kako je rekao, zanemaruju interesi legitimnih vlasnika kapitala.

Gregorian je u subotu donio nalog kojim će, u slučaju bilo kakvog postupanja koje ima za cilj da rezultira podjelom, likvidacijom ili onemogućavanjem Elektroprenosa BiH da funkcioniše kao pravno lice, imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko distriktu i dalje pripadati samo Elektroprenosu BiH, osim ukoliko ta kompanija prestane postojati kao pravno lice. U tom slučaju, imovina Elektroprenosa BiH u Brčko distriktu automatski će se smatrati imovinom Brčko distrikta u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom konačne arbitražne odluke i Ustavom BiH.

To navodno znači da nijedan entitet ili entitetsko preduzeće ne može potraživati ovu imovinu ili je koristiti izvan okvira zakona BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti