Vlada RS: "Trudbenik", "Glas Srpski" i "Poljoprivredni zavod" Doboj idu ne tender!

12.07.2007. 14:14 / Izvor: Dnevni Avaz
Vlada RS: 'Trudbenik', 'Glas Srpski' i 'Poljoprivredni zavod' Doboj idu ne tender!

Savjet za privatizaciju Republike Srpske usvojio je Prijedlog posebnog privatizacionog programa za Fabriku kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" AD Doboj, kojim je predviđeno da se 57,4 posto državnog kapitala u ovom preduzeću privatizira putem javnog tendera, u skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

Na sjednici Savjeta usvojen je i Prijedlog posebnog privatizacionog programa za "Poljoprivredni zavod" Doboj, kojim je, putem javog tendera, predviđena prodaja 154.414 akcija Vlade RS-a ili 65 posto posto od ukupnog kapitala Zavoda, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Usvojen je i Prijedlog posebnog privatizacionog programa za Akcionarsko društvo za informativnu, izdavačku i grafičku djelatnost "Glas Srpske" Banja Luka, Akcionarsko društvo za grafičku i izdavačku djelatnost Glas Srpski - Grafika Banja Luka i Akcionarsko društvo za trgovinu i usluge "Glas Srpski-Trgovina" Banja Luka.

Prijedlogom programa, predviđeno je da državni kapital u ovim akcionarskim društvima bude prodat metodom javnog tendera.

Savjet je na sjednici kojom je predsjedavao premijer Milorad Dodik, razmatrao i Informaciju o postupku privatizacije državnog kapitala u "Ekonomskom insitutu" AD Banja Luka, te Informaciju o podnesenim zahtjevima za korekciju rezultata vaučer ponude, te predložio Vladi da se raspiše javni poziv za verifikaciju zahtjeva građana, koji su u postupku privatizacije vaučer ponudom, zbog propusta, bili oštećeni, kako bi se pronašao model pravičnog obeštećenja ovih osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti