Vlada RS usvojila garantni program za pomoć privredi​

02.07.2020. 15:28 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS usvojila garantni program za pomoć privredi​

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o garantnom programu koji je namijenjen za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o garantnom programu koji je namijenjen za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u suzbijanju štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić istakla je da ti subjekti putem ovog programu mogu računati na garanciju Republike Srpske za kreditna zaduženja koja budu dobijali od poslovnih banaka ili mikrokreditnih organizacija

"Vrijednost programa u pogledu maksimalnog iznosa garancije je 50 miliona KM, a ciljani nivo kredita, koje banke i mikrokreditne organizacije iz vlastitih sredstava odobravaju, iznosi 238 miliona KM", rekla je Rudićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ona je pojasnila da je riječ o mjeri srednjoročnog karaktera za mikro, mala i srednja preduzeća, koja imaju potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima.

Rudićeva je dodala da će program trajati do kraja godine, te da je riječ o specifičnom finansijskom instrumentu podjele rizika, o djelimičnom pokriću kredita i mikrokredita koje ova preduzeća uzimaju kod banaka.

"Djelimična garancija znači da se u okviru garantnog programa omogućava ovim preduzećima da dobiju kredite uz kolateral Republike Srpske koji će omogućiti, ili obaranje kamatne stope od poslovnih banaka ili dobijanje onog kredita za koji nemaju vlastitog kolaterala", objasnila je Rudićeva.

Cijelim programom će upravljati Garantni fond koji će raspisati javni poziv bankama i mikrokreditnim organizacijama da se jave sa iskazanim interesom i namjerama vezanim za konkretne kredite koje su spremni da, uz ovakav kolateral, ponude svojim klijentima.

"Namjera je da se podrže samo ona privredna društva koja su istinski pogođena pandemijom, koja su bila pozitivna u svom poslovanju sa krajem prošle godine i koja izbijanjem vanredne situacije nisu imala neizmirenih obaveza po propisu Agencije za bankarstvo", rekla je Rudićeva.

Iznos kredita za mikropreduzeća ne može da prelazi 30.000 KM, za mala preduzeća 100.000 KM, a za srednja 250.000 KM.

"Grejs period koji očekujemo da banke ponude svojim klijentima je od tri do 12 mjeseci, a rok otplate najduže četiri godine", dodala je Rudićeva.

Prema njenim riječima, ova garancija, prvoklasni kolateral Republike Srpske dobija se besplatno od Republike, ali ukoliko privredni subjekti ne ispuni neki od uslova u periodu korištenja kredita biće obavezani da plate premiju retroaktivno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti