Vlada RS za energetski sektor planirala 283 mil. KM - 71 mil. KM za izgradnju novih energetskih objekata

16.01.2010. 12:12 / Izvor: Glas Srpske
Vlada RS za energetski sektor planirala 283 mil. KM - 71 mil. KM za izgradnju novih energetskih objekata

Prema planu "Elektroprivrede RS", koji je usvojila Vlada RS, ukupna planirana ulaganja u 2010. godini u elektroenergetski sektor Srpske iznosiće 283,24 miliona maraka, od čega je oko 71 milion planiran za izradu investiciono-projektne dokumentacije i izgradnju novih energetskih objekata u sistemu "Elektroprivrede RS".

Rekla je ovo "Glasu Srpske" portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović i dodala da će u elektroenergetskom sektoru u 2010. godini fokus biti na remontu Termoelektrane "Ugljevik".

"Time će se produžiti vijek, efikasnost i sigurnost postrojenja termoelektrane, a ukupna investicija je vrijedna oko 22 miliona maraka", kazala je Vukašinovićeva.

Pored toga, dodala je, planiran je i početak izgradnje termoelektrane Stanari za koju su urađeni pripremni radovi na lokaciji i početak izgradnje tri od sedam hidroelektrana na rijeci Bosni i tri hidroelektrane na rijeci Bistrici.

"Očekivane investicije u izgradnju hidroelektrana u 2010. godini su oko 120 miliona maraka", naglasila je Vukašinovićeva.

Kroz projekat "PONjER IV" u 2010. godini, kažu u Ministarstvu, planirano je da budu uložena određena sredstva u distributivnu mrežu.

"Osim toga i "Elektroprivreda RS" planira da uloži vlastita sredstva u iznosu od oko 85 miliona maraka, od čega je 57,8 miliona namijenjeno za izgradnju novih distributivnih objekata i 26,6 miliona za sanaciju postojeće mreže i objekata", rekla je Vukašinovićeva.

Kada je u pitanju prošla godina, u Ministarstvu kažu da je kroz sve komponente projekata "PONjER" realizovano oko 42 miliona maraka.

"Tim sredstvima obuhvaćena je realizacija rekonstrukcije trafo-stanica, srednjenaponskih dalekovoda i niskonaponske mreže, izmještanje mjernih mjesta, nabavka brojila i mehanizacije, te realizacija upravljanja proizvodnjom u `Elektroprivredi RS`", kazala je Vukašinovićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je ranije da će RS raspisati javni poziv za strateškog partnera za izgradnju hidrocentrala u gornjem toku Drine u čijem će izboru učestvovati i Srbija. On je rekao da će se na gornjoj Drini graditi hidroelektrana Buk Bijela, Sutjeska, Foča i Paunci, dok će na srednjoj Drini biti izgrađeno nekoliko objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti