Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada spremna da pomogne Aluminiju, ali bez nezakonitih odluka

15.04.2014. 08:06 / Izvor: eKapija.ba

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je jučer u otvorenom pismu predsjedniku Udruženja malih dioničara "Aluminija" Mostar Samiru Aniću da je Vlada FBiH spremna da se angažuje kako bi problemi u mostarskom kombinatu bili riješeni, ali da nije spremna donositi nezakonite odluke.

Nikšić podsjeća na odnos Vlade FBiH prema direktoru "Aluminija" Mostar Željku Kordiću, odbacujući tvrdnju o postojanju političkih pritisaka na rukovodioca mostarskog kombinata, kao i da su političke odluke dovele do blokiranja računa ove firme.

"Bilo bi lijepo kada biste Vi i Vaši mentori bili u stanju objasniti kako je to `Aluminij` Mostar, dok u njemu `nije bilo politike`, napravio gubitak i dugove od 220 miliona maraka", naveo je Nikšić uz konstataciju da sada neko očekuje da Vlada FBiH, kao vlasnik 44 odsto kapitala do kojeg je došla tek u septembru 2013. godine, hitno taj dug sanira i riješi.

On ističe da se pri tome u potpunosti zaboravlja i ne traži bilo kakav angažman ostalih dioničara ove firme, koji su njome u potpunosti upravljali od 1992. do septembra 2013. godine, tokom kojih je napravljeno stotine miliona dugova.

Nikšić je u pismu Aniću zatražio da svi koji uporno tvrde da je razlog za gubitak "Aluminija" isključivo cijena struje, prestanu obmanjivati javnost, jer je evidentno da cijena struje nije isključivi uzrok stanja u kome se nalazi mostarski kombinat.

On je ponovio da je federalna Vlada spremna da uradi sve što je u njenoj moći da bi bio postignut dogovor između "Aluminija" Mostar i drugih povjerilaca, kako kako bi došlo do deblokade računa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti