Vlada Srbije ulaže u Gorenje

09.07.2013. 08:52 / Izvor: SRNA
Vlada Srbije ulaže u Gorenje

Vlada Srbije postaće manjinski vlasnik svih fabrika slovenačke kompanije "Gorenje" u Srbiji, jer će u ove pogone uložiti 15 miliona eura do 31. januara 2015. godine.

Vlada Srbije postaće manjinski vlasnik svih fabrika slovenačke kompanije "Gorenje" u Srbiji, jer će u ove pogone uložiti 15 miliona eura do 31. januara 2015. godine.

Kompanija "Gorenje" i Vlada Srbije zaključili su danas predugovor kojim je predviđeno ovo ulaganje.

Iz Ministarstva finansija i privrede Srbije saopšteno je da bi "Gorenje" i Vlada Srbije zajednički ulagali u proširenje proizvodnje kućnih aparata u fabrikama u Zaječaru, Valjevu i Staroj Pazovi.

Novac će prvenstveno biti iskorišten za proširenje i modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u koju će u naredne dvije godine zajednički biti investirana 22 miliona eura u nove objekte, opremu i informacioni sistem.

To će obezbijediti posao za 700 novih radnika u naredne tri godine u svim fabrikama "Gorenja" u Srbiji.

Kompanija "Gorenje" je do danas u Srbiji investirala 100 miliona eura i trenutno zapošljava oko 1.300 radnika, dok se broj indirektnih radnih mjesta stalno povećava proširenjem mreže lokalnih dobavljača.

"Gorenje" iz Srbije izvozi više od 90 odsto proizvodnje na tržišta Rusije, Njemačke, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja.

Planirano je da se proizvodnja u svim fabrikama poveća sa 108 miliona eura u 2012. godini, na 230 miliona eura u 2016. godini, dok se očekuje da izvoz 2016. godine dostigne 210 miliona eura.

Kompanija "Gorenje" će ovim predugovorom najmanje 40 odsto komponenti i repromaterijala nabavljati od domaćih preduzeća.

Posao u Zaječaru dobiće 200 novih radnika, a fabrika će proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša "Gorenje", ali i brenda "Panasonik", sa kojim je slovenačka kompanija prije nekoliko dana uspostavila strateško partnerstvo.

Plan je da se u Zaječaru proizvodi 450.000 veš mašina godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti