Vlada TK će za eko toplanu izdvojiti milion maraka

19.02.2009. 08:51 / Izvor: Fena
Vlada TK će za eko toplanu izdvojiti milion maraka

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Enes Mujić razgovarao je 18.02.2009. godine u Gračanici s predstavnicima te općine o dva strateška projekta - toplifikaciji gradskog dijela Gračanice i završetku Sportske dvorane.

Načelnik Gračanice Nusret Helić kazao je da je projekt toplifikacije Gračanice, kao prvi ekološki projekt tog tipa u BiH, započet 2006. godine i da je njegova dosadašnja realizacija bila uspješna u značajnoj mjeri zbog činjenice da je Vlada Tuzlanskoga kantona ispoštovala sve obaveze koje je preuzela u vezi s njim te da je dosad za taj projekt iz kantonalnog proračuna izdvojeno 600 000 maraka.

Nažalost, Vlada Federacije BiH još nije ispunila obaveze koje je preuzela, a to je jedan od uvjeta za realizaciju preostalog dijela kreditnih sredstava.

Naime, ukupna investicija iznosi 7,5 milijuna eura, od čega je 5 milijuna eura kreditnih sredstava, koja osigurava investitor, dok su ostalo grant sredstva Vlade Federacije, Tuzlanskog kantona i vlasnika firme Eko-toplana doo preko fondova EU-a.

Premijer Mujić kazao je da Vlada od početka podržava ovaj projekt. "Dobro je da je Gračanica sa svojim projektom toplifikacije, bazirane na dobijanju toplotne energije sagorijevanjem biomase, već potaknula i neke druge sredine da razmišljaju o ovom modelu toplifikacije urbanih sredina.

Vlada se obavezala izdvojiti 1000 000 maraka za ovaj projekat i svoju će obavezu ispoštovati", rekao je premijer Mujić, dodadvši kako očekuje da će i Vlada FBiH ispuniti svoj dio obaveza.

Kada je u pitanju izgradnja sportske dvorane, načelnik Helić istaknuo je da je to važan projekt, ne samo zbog potreba građana za jednim ovakvim objektom, nego što će to biti i rješenje problema nastave tjelesnog odgoja za učenike srednjih škola.

Za dovršetak dvorane potrebno je još 2,9 milijuna maraka. Ranije je Vlada Tuzlanskoga kantona izdvojila 400 000 maraka, a očekuje se da će u sljedeće dvije godine izdvojiti još 500 000, a preostala dva milijuna namakla bi se iz kreditnih sredstava za koja Kanton planira aplicirati kod OPEC fonada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti