Vijesti

Vlada TK će za eko toplanu izdvojiti milion maraka

19.02.2009. 08:51 / Izvor: Fena

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Enes Mujić razgovarao je 18.02.2009. godine u Gračanici s predstavnicima te općine o dva strateška projekta - toplifikaciji gradskog dijela Gračanice i završetku Sportske dvorane.

Načelnik Gračanice Nusret Helić kazao je da je projekt toplifikacije Gračanice, kao prvi ekološki projekt tog tipa u BiH, započet 2006. godine i da je njegova dosadašnja realizacija bila uspješna u značajnoj mjeri zbog činjenice da je Vlada Tuzlanskoga kantona ispoštovala sve obaveze koje je preuzela u vezi s njim te da je dosad za taj projekt iz kantonalnog proračuna izdvojeno 600 000 maraka.

Nažalost, Vlada Federacije BiH još nije ispunila obaveze koje je preuzela, a to je jedan od uvjeta za realizaciju preostalog dijela kreditnih sredstava.

Naime, ukupna investicija iznosi 7,5 milijuna eura, od čega je 5 milijuna eura kreditnih sredstava, koja osigurava investitor, dok su ostalo grant sredstva Vlade Federacije, Tuzlanskog kantona i vlasnika firme Eko-toplana doo preko fondova EU-a.

Premijer Mujić kazao je da Vlada od početka podržava ovaj projekt. "Dobro je da je Gračanica sa svojim projektom toplifikacije, bazirane na dobijanju toplotne energije sagorijevanjem biomase, već potaknula i neke druge sredine da razmišljaju o ovom modelu toplifikacije urbanih sredina.

Vlada se obavezala izdvojiti 1000 000 maraka za ovaj projekat i svoju će obavezu ispoštovati", rekao je premijer Mujić, dodadvši kako očekuje da će i Vlada FBiH ispuniti svoj dio obaveza.

Kada je u pitanju izgradnja sportske dvorane, načelnik Helić istaknuo je da je to važan projekt, ne samo zbog potreba građana za jednim ovakvim objektom, nego što će to biti i rješenje problema nastave tjelesnog odgoja za učenike srednjih škola.

Za dovršetak dvorane potrebno je još 2,9 milijuna maraka. Ranije je Vlada Tuzlanskoga kantona izdvojila 400 000 maraka, a očekuje se da će u sljedeće dvije godine izdvojiti još 500 000, a preostala dva milijuna namakla bi se iz kreditnih sredstava za koja Kanton planira aplicirati kod OPEC fonada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti