Vlada TK i UNDP udružuju sredstva za finansiranje ekoloških projekata

19.10.2020. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK i UNDP udružuju sredstva za finansiranje ekoloških projekata

Vlada Tuzlanskog kantona i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) će udružiti sredstva s ciljem finansiranja realizacije projekta "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika".

Vlada Tuzlanskog kantona i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) će udružiti sredstva s ciljem finansiranja realizacije projekta "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika". Rezultat je ovo danas potpisanog Sporazuma o zajedničkom finansiranju provođenja mjera energijske efikasnosti, kojeg su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i rezidentna predstavnica UNDP BiH Steliana Nedera. Prema ovom sporazumu Vlada Tuzlanskog kantona i UNDP će udružiti sredstva za finansiranje projekata energijske efikasnosti.

Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju Projekta bit će 2.200.000,00 KM, a planirana su za mjere povećanja energetske efikasnosti, institucionalizaciju energetskog menadžmenta, podizanje svijesti o energijskoj učinkovitosti, podizanje kapaciteta, te pravni okvir/finansijski mehanizmi. Od ukupno predviđenih sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 2 miliona, a UNDP, putem "Zelenog klimatskog fonda", 200.000,00 KM.

"U zadnjih desetak godina Vlada nije imala nekih velikih aktivnosti sa UNDP-em, tako da nam je drago da smo ponovno otvorili ova vrata. Ovim projektom nastojimo napraviti jedan iskorak, jer današnji sporazum je samo inicijalna kapisla za realizaciju i drugih projekata o kojima smo danas razgovarali i čiju smo realizaciju najavili u narednom periodu,a sa kojima bi smo mogli biti pozicionirani kao lideri u provođenju projekata energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.", kazao je nakon potpisivanja Sporazuma premijer Tulumović.

"Vlada je osigurala ukupno 2 miliona KM od čega su jedan milion KM budžetska sredstva, a drugi milion KM namjenska sredstva od ekoloških naknada. Pored toga uz 200.000,00 KM koje će pridružiti ovom projektu UNDP će pružiti i svu tehničku pomoć u realizaciji. U narednom periodu Vlada će pripremiti program, odnosno listu objekata u kojima će se provoditi mjere, a UNDP će provesti procedure javnih nabavki neophodnih za realizaciju projekata u tim objektima", rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković i dodao da će osim kvalitetnijih uslova za rad u samim objektima benefiti ovog projekta i manja potrošnja energenata za zagrijavanje, manje aerozagađenje, ali i angažman lokalnih firmi koje imaju interes u izvođenju radova.

"Izuzetno mi je drago da pitanje poboljšanja energetske efikasnosti javnog sektora dobiva sve značajniju pažnju u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti. Kroz UNDP-ev projekat, koji finansira Zeleni klimatski fond, biće energetskih obnovljeno 430 javnih zgrada u cijeloj BiH, s ukupnom investicijom od 122,5 miliona US dolara uz sufinansiranje domaćih institucija", izjavila je na kraju predstavnica UNDP-a Nedera i dodala da aktivnosti projekta treba da doprinesu realizaciji UNDP Klimatskog obećanja u BiH i poboljšanju Nacionalno utvrđenih doprinosa (NDC) u skladu sa Pariškim sporazumom

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti