Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada TK izdvojila pola miliona KM za zapošljavanje branitelja

04.04.2018. 08:10 / Izvor: Fena

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica.

Ovaj program, koji nije realiziran prošle godine, zasnovan je na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica, koja su prijavljena na evidenciji Službe za zapošljavanje TK.

Ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić pojasnio je da je zapošljavanje predviđeno na dva načina, radi proširenja postojeće ili pokretanja nove privredne djelatnosti, te samozapošljavanja radi pokretanja nove privredne djelatnosti ili obrtničke ili srodne djelatnosti.

Za ove namjene Vlada je u budžetu za 2018. godinu planirala ukupno 500.000 KM bespovratnih sredstava.

Od ovog iznosa 300.000 KM je predviđeno za dodjelu grant sredstava privrednim društvima registrovanim kod nadležnog organa shodno Zakonu o privrednim društvima.

Preostalih 200.000,00 KM predviđeno je za dodjelu grant sredstava fizičkim licima za registraciju privredne odnosno obrtničke ili srodne djelatnost i otpočinjanje djelatnosti u svoje ime.

Sredstva za pravna lica će se dodjeljivati na način da će biti dodijeljena četiri granta u iznosu 30.000 KM za programe čija je investicija minimum 60.000 KM i devet grantova po 20.000 KM za programe čija je investicija minimum 40.000 KM

Za fizička lica predviđeni su gratovi u visini od 10.000 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti