Vlada TK napravila nacionalni plan za energijsku efikasnost

04.02.2021. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK napravila nacionalni plan za energijsku efikasnost

Prema riječima ministra finansija Lakića tek slijedi izrada finansijskih mehanizama i prilagođavanje modela uslovima na području TK.

Projekti čiji je cilj smanjenje uticaja prekomjerne potrošnje energije na okoliš i poboljšanje energijske efikasnosti javnih i stambenih zgrada kao i oblast zaštite voda i deponije bile su teme o kojima su jučer razgovarali ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin i ministar finansija TK Vedran Lakić sa menadžerom za ublažavanje klimatskih promjena Razvojnog program Ujedinjenih nacija (UNDP BiH) Sinišom Rodićem.

Energija i okoliš je jedna od četiri programske oblasti u fokusu UNDP-a, rečeno je ovom prilikom, pa će u narednih nekoliko mjeseci na području TK biti realizovan i „Zeleni plan“, program u vrijednosti od milion KM. Riječ je o programu dekarbonizacije industrijskog i stambenog sektora za 100 domaćinstava i 15 malih i srednjih preduzeća i obrta. Prema riječima ministra Karadžina potrebno je definisati pojedinosti ovog programa i vidjeti šta bi osim ugradnje toplotne fasade, zamjene prozora i vrata doprinjelo povećanju energijske efikasnosti.

Prema riječima ministra finansija Lakića tek slijedi izrada finansijskih mehanizama i prilagođavanje modela uslovima na području TK.  

Vlada Tuzlanskog kantona putem resornih ministarstava zajedno sa UNDP već implementira Projekat Zelenog ekonomskog razvoja udruživanjem sredstava. Na 35 objekata u vlasništvu Tuzlanskog kantona provode se radovi u cilju povećanje energijske efikasnosti.

Prema riječima Siniše Rodića urađen je nacionalni plan za energijsku efikasnost iz kojeg se vidi da u Bosni i Hercegovini postoji 7500 javnih objekata kojima je potrebno energijskog utopljavanje i čija će realizacija imati dugoročan efekat na okoliš.

Na julčerašnjem sastanku bilo je riječi i o kreiranju povoljnih uslova za investiranje u projekte čiji je efekat vidljiv u drugim oblastima poput poljoprivrede, turizma ali prije svega zaštite voda. Jedan od njih je, prema riječima ministra Karadžina, izgradnja takozvanog zaštitnog prstena oko jezera Modrac odnosno vađenje nanosa sa jezerskog dna, što bi dalo višestruku korist.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti