Vijesti

Vlada TK odustala od prodaje udjela Koksno-hemijskog kombinata u GIKIL-u

19.10.2009. 10:52 / Izvor: Nezavisne novine

Vlada Tuzlanskog kantona zasad je, zbog niskih cijena na tržištu, odustala od prodaje dijela vlasništva koji državni Koksno-hemijski kombinat (KHK) Lukavac ima u firmi GIKIL, rekao je jučer Vehid Mešić, direktor KHK-a.

"Udjel u GIKIL-u neće biti prodavan prije iduće godine. Vlada je odlučila da se ne prodaje jer smatra da vrijedi više nego što je sada tržišna cijena", kazao je Mešić.

Od prodaje ovog udjela Vladi TK treba biti vraćen novac koji je pozajmila KHK za izmirenje obaveza prema radnicima, odnosno uvezivanje staža i otpremnine.

Mešić je kazao da za oko 200 radnika još nije uvezan staž iako se to trebalo desiti do sredine mjeseca.

"Stvar je tehničke prirode. Pripremili smo jedan sporazum za uvezivanje staža sa Zavodom PIO FBiH, ali će on biti podijeljen u tri sporazuma. Očekujem da će u petak biti potpisani", kazao je Mešić.

Napomenuo je da se malo kasni sa slanjem radnika na biro, ali je važno da je obezbijeđeno 4,5 miliona KM za staž koji će biti plaćen u ratama i za otpremnine. Napomenuo je da će radnici dobiti po 500 KM otpremnine na svaku godinu staža.

Koksara radi šest godina, a radnicima od 2004. godine nisu uplaćeni doprinosi, dok od 1992. godine nisu dobili plate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti