Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada TK: Povećana sredstva za liječenje neosiguranih građana

17.08.2021. 13:20 / Izvor: Akta.ba

Vlada Tuzlanskog kantona izmijenila je Odluku o raspoređivanju sredstava tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

Ovim izmjenama povećan je iznos sredstava za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima s područja Tuzlanskog kantona i za plaćanje obaveza nastalih po osnovu organizacije pregleda lica umrlih izvan zdravstvene ustanove.

"Povećan je iznos sredstava namijenjen za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima s područja Tuzlanskog kantona. Umjesto ranije predviđenih 900.000 KM, za ove namjene sada je osigurano 990.000 KM, dok je iznos za preglede lica umrlih izvan zdravstvene ustanove iznos povećan sa 170.000 na 200.000 KM", izjavila je Melika Saračević, sekretarka Ministarstva zdravstva u Vladi TK.

Jedan od razloga povećanja sredstava u ovome segmentu jeste pandemija koronavirusa.

"Došlo je do potrošnje predviđenih sredstava u prvoj polovini godine, s obzirom na to da se povećao broj neosiguranih lica, a stanovništvo zbog nemogućnosti bolničkog liječenja je sve više umiralo kod kuće, tako da se povećala potreba i za povećanje naknade po osnovu mrtvozorstva", izjavila je Saračević.

Kako bi obezbijedili plaćanje tih naknada i usluga zdravstvenim ustanovama za neosigurana lica Ministarstvo zdravstva TK predložilo je Vladi TK da ova sredstva budu uvećana, što je usvojeno

PODIJELI:

TAGOVI:

Vlada TK

Zdravstveno osiguranje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti