Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada TK usvojila Plan energijske efikasnosti za period 2019-2021.

20.04.2021. 15:07 / Izvor: Fena

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Plan energijske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona za period 2019 - 2021. godina.

Plan predviđa uštede energije od 52.575,06 MWh, koje su za 32% manje od ukupnih indikativnih ciljeva za Tuzlanski kanton. Najveći doprinos ovim uštedama daju mjere koje se odnose na toplotnu izolaciju vanjskog omotača objekata, tehnički sistemi u objektima i unutrašnja rasvjeta u javnim objektima.

Također, doprinos uštedama je ostvaren kroz program kojim se Vlada TK uključila da, sufinasiranjem zamjene postojećih kotlova na ugalj za kotlove na pelet, smanji zagađenje i potrošnju energije u porodičnim kućama u TK. Ova ušteda iznosi 3.176,32MWh. Ukupna finansijska sredstva predviđena za realizaciju Plana energijske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona za period 2019-2021. godina iznose 4.486.228,36 KM.

Najčešći izvori finansiranja programa su namjenska sredstva od ekoloških naknada Tuzlanskog kantona, budžeti TK, općinski budžeti i ostali donatori. Većina mjera u sklopu 19 od ukupno 67 programa, realizirani su tokom 2019. godine. Ostali projekti, njih 15, realizirani su u 2020. godini, a 33 projekta će biti realizirani u periodu 2020-2021. godina.Za realizaciju programa poboljšanja energijske efikasnosti uspostavljena je organizaciona struktura za realizaciju, monitoring i izvještavanje, koju predvodi kantonalni tim za energijsku efikasnost predvođen predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Razlog za donošenje ovog plana tek danas jeste činjenica da je Federalni Plan donesen tek početkom tekuće godine, a njime su definisane ciljne vrijednosti uštede energije u megavat satima (MWh) po kantonima, što je preduslov za donošenje kantonalnog dokumenta.

Ove aktivnosti imaju poseban značaj ako se uzme u obzir podatak da je Bosna i Hercegovina najveći potrošač energije po jedinici proizvoda, rečeno je danas. 

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je taj kantonalni plan usklađen sa Federalnim akcionim planom, obavezama iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice i Zakonom o energijskoj efikasnosti, koji je usvojen u martu 2017. godine.

Pojasnio je zašto se ovaj plan tek sada usvaja, iako se odnosi i na 2019. godinu, navodeći da je došlo do kašnjenja Federalnog akcionog plana, koji je usvojen tek početkom tekuće godine, a koji je trebao da definiše ciljne vrijednosti uštede energije u megavat satu po kantonima, za četiri oblasti: stambeni sektor, sektor javnih i komercijalnih usluga, industrija i sabraćaj.

Za TK u navedenom periodu je predviđena ušteda od 52.575 megavat sati, a najveći doprinos uštedama daju mjere iz programa tzv. P6, u javnim objektima, zatim iz projekta P4 u okviru kojeg je Vlada TK uključila sufinansiranje zamjene postojećih kotlova na ugalj, kotlovima na pelet.

Ukupna finansijska sredstva planirana za ovu namjenu iznose četiri i po miliona KM, a najviše ih se odnosi na program P6, koji iznosi blizu četiri miliona KM, a za program P4 za stambene zgrade i porodične kuće predviđeno je oko pola miliona KM.

Po riječima Karadžina, najveći izvor finansiranja su namjenska sredstva od ekoloških naknada TK, budžet TK i budžeti gradova i općina, i donatori od kojih je najznačajniji UNDP.

"BiH je država koja troši najviše energije po jedinici proizvoda u Evropi, u teškoj smo poziciji, gdje treba da uradimo dekarbinizaciju u narednim periodu, moramo ostvariti značajne uštede s aspekta potrošnje energije", ističe Karadžin.

Najavio je sastanaka na kojem će UNDP predstaviti zajednički projekt u okviru kojeg se radi na sanaciji 35 objekata javnih ustanova.

Ocijenio je da je TK jedan od lidera na polju energijske efikasnosti u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti