Vlada TK utvrdila nacrt Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika

25.05.2021. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK utvrdila nacrt Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika

Danas utvrđenim nacrtom Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu utvrđen je danas na sjednici. S obzirom na iskazano opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona na transparentan rad i borbu protiv korupcije, ovaj zakon je jedan od ključnih koraka u pravcu transparentnosti.

Naime, zakonom se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije, čime se pokazuje i iskazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu.

"Također, Zakon predviđa i način prikupljanja, obradu, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona, te se uz lično nosioce javnih funkcija odnosi i na dostavljanje podataka o imovini njihovih bliskih srodnika i povezanih osoba", saopćeno je.

Osim na poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona i članove Vlade Tuzlanskog kantona, ovaj zakon odnosi se i na vijećnike u gradskim i općinskim vijećima, gradonačelnike i načelnike općina direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija čiji je osnivač Tuzlanski kanton, gradovi ili općine na području Tuzlanskog kantona, te članove skupština, upravnih i nadzornih odbora institucija u Tuzlanskom kantonu koji su izabrani ili imenovani, ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost od strane Skupštine, odnosno Vlade Tuzlanskog kantona ili gradskih i općinskih vijeća.

Nacrtom Zakona Vlada je definirala imovinu koju su nosioci javnih funkcija dužni prijaviti, a koju imaju u vlasništvu kako u zemlji tako i u inostranstvu, rok u kojem je nosilac javne funkcije obavezan da prijavi imovinu, godišnje prijavljivanje imovine, prijavljivanje imovine poslije završetka javne funkcije ili razrješenja, kao i obavezu prijavljivanja imovine nosioca javnih funkcija na zahtjev Ureda.

Da Zakon ne bude "mrtvo slovo" na papiru, predviđene su i kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine, davanja lažnih podataka o imovini, kao i kaznene odredbe za ponovljeni prekršaj.

"Imajući u vidu sve navedeno, ovaj zakon trebao bi da bude osnovni alat u radu budućeg Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, koji će i biti nadležan za njegovo provođenje. Obzirom da je tekst zakona utvrđen u formi nacrta, Ministarstvo je predvidjelo da javna rasprava o ovom aktu traje 60 dana", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti