Vlada Tuzlanskog kantona: Kroz investicijske programe bit će zaposleno 148 radnika

03.01.2008. 15:34 / Izvor: Dnevni list
Vlada Tuzlanskog kantona: Kroz investicijske programe bit će zaposleno 148 radnika

Vlada Tuzlanskog kantona je s ciljem poticanja privatnog poduzetništva, na svojoj vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak (31.12.2007.) odobrila 700.000 KM koja će privatnim preduzećima biti dodijeljena kao pomoć pri realizaciji investicijskih programa. Već je 11 privatnih preduzeća iz ovog kantona koja su ispunila kriterije raspodjele sredstava za subvencije. Procjenjuje se da će ovim sredstvima preko investicijskih programa do juna 2008. biti zaposleno oko 148 radnika, a ukupna investicijska ulaganja iznosit će 4.860.000 KM.

Kako se ova Vlada opredijelila za unapređenje biznisa, pokazuje i podatak da je prije nekoliko dana na prijedlog kantonalnog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije odobreno 500.000 KM za izgradnju industrijskih gospodarskih zona u šest općina Tuzlanskog kantona - Čelić, Tuzla, Živinice, Kalesija, Gračanica i Lukavac.

Subvencioniranjem projekata kojima će se formirati mala i srednja preduzeća unutar općinskih gospodarskih zona, ističu iz Vlade, žele pomoći otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje. Iz tog razloga je i općini Teočak dodijeljeno 260.000 KM za izgradnju proizvodnog objekta - tvornice za proizvodnju obuće, čime bi se trebao riješiti problem nezaposlenosti u toj općini. Općina će za ovaj projekt osigurati građevinsko zemljište, a Općinsko vijeće je već donijelo odluku o izgradnji poslovnog objekta.

Vlada je nedavno odobrila i oko million KM Rudniku soli Tušanj za finansiranje izgradnje novih istražno-eksploatacijskih bušotina i rekonstrukciju sonovoda, a firmi Aida d.d. 64.500 KM za namirenje dijela troškova nastalih u vrijeme prekida procesa proizvodnje u međusezoni oktobar i novembar 2007. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti