Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada USK-a usvojila prijedloge o uvođenju restriktivnijih mjera

24.03.2021. 14:42 / Izvor: Fena

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su sjednici usvojili prijedlog Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva o uvođenju restriktivnijih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Naglašeno je da se od večeras primjenjuje naredba Federalnog kriznog štaba i Vlade Federacije BiH o ograničavanju kretanja građana, odnosno uvodi se policijski sat od 21 do pet sati ujutro.

"To je i bio jedan od naših prijedloga od prije dva dana. Također, odmah ćemo početi primjenjivati i zabranu organizacije manifestacija, ili bilo kakvih okupljanja sa više od 20 osoba - nezavisno da li se radi o zatvorenom ili otvorenom prostoru. Mi smo konkretno aktivirali i zabranu posjeta u staračkim domovima, te naložili pojačan inspekcijski nadzor nad provedbom ovih restriktivnijih mjera. Kada je u pitanju odvijanje obrazovnog procesa, tu za sada nastavljamo po dosadašnjem principu", kazala je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Prezentirani su i podaci o pogoršanju zdravstveno-epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"U posljednja 24 sata na području kantona imali smo više od 600 testiranih uzoraka, te 81 osobu pozitivnu na COVID-19. To je nažalost najveća brojka od početka pandemije koronavirusa i zaista je neophodno maksimalno se uozbiljiti, odnosno pridržavati se mjera i preporuka o ponašanju", dodala je Ćemalović.

Na današnjoj sjednici Vlade USK usvojen je i zaključak o izmjeni i dopuni zakona Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, kojim bi se policijskim službenicima u potpunosti dala ingirencija kontrole nad mjerama kojih se građani moraju pridržavati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti