Vlada ZDK dodijelila 110.986 KM na ime poticaja malim i srednjim preduzećima

29.10.2009. 11:34 / Izvor: eKapija.ba
Vlada ZDK dodijelila 110.986 KM na ime poticaja malim i srednjim preduzećima

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je 28. oktobra 2009. godine više odluka vezanih za odobravanje sredstava malim i srednjim preduzećima u okviru podsticaja koji se inače daju privrednim društvima sa područja Kantona. Tako je više privrednih društava dobilo sredstva za refundaciju administrativnih troškova prilikom izgradnje proizvodnog objekta. Po tom osnovu je preduzeću "Porobić" Zavidovići dodjeljeno 12.000 KM, preduzeću "Faro" Zenica– 32.000 KM, a firmi "Koka promex" Visoko - 24.000 KM. Potom, preduzeću Omega comerc Visoko dodjeljena su sredstva po dva osnova – na ime subvencioniranja uvođenja i certifikacije HACCP standarda za upravljanje kvalitetom – 8.000 KM i na ime regresiranja kamata na investicijski kredit – 2.986 KM, saopćila je press služba Vlade ZDK.

Prema kriterijima Ministarstva privrede, više preduzeća ispunilo je uslove za subvencioniranje uvođenja međunarodnih standarda upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000, pa je po tom osnovu firmi "Braća Karić" ododijeljeno 8.000 KM, privrednom društvu "Albex Groupe" Visoko – 9.000 KM i preduzeću "Ziko" Zavidovići – 15.000 KM. Time je ukupno za sve vrste podsticaja danas odobreno 110.986 KM. U vezi sa određenim dilemama kad su u pitanju daljnja izdvajanja po ovom osnovu, premijer Miralem Galijašević istakao: "Bez obzira na postojeću ekonomsku i finansijsku situaciju kako u kantonu, tako i na području države BiH i šire, Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavit će da i dalje podržava sve aktivnosti privrednika koje su usmjerene na proširenje postojećih proizvodnih programa i pripremi proizvodnje za izvoz. Jedino privreda osigurava temelj za razvoj svih ostalih djelatnosti i stoga će se različite vrste podsticaja tih istih privrednih djelatnosti i dalje nalaziti u programu ove Vlade i za njih će biti izdvajana sredstva u budžetu Ze-do kantona".

Pored toga, iz resora Ministarstva privrede jučer je odobreno i 40.000 KM Općini Kakanj, za sufinansiranje rekonstrukcije puta u Mjesnoj zajednici Mramor, a u Mjesnoj zajednici Brnj, Općina Kakanj 30.000 KM za istu svrhu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti