Vlada ZDK donijela novu odluku o dodjeli subvencije plaća privrednim subjektima

08.05.2020. 17:33 / Izvor: Fena
Vlada ZDK donijela novu odluku o dodjeli subvencije plaća privrednim subjektima

Ovo je druga u nizu odluka o dodjeli subvencije privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a iznos odobrene subvencije je 52.770 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je na današnjoj vanrednoj sjednici, posvećenoj pandemiji koronavirusa, odluku o odobravanju subvencije za mart u visini 50 posto iznosa minimalne plaće za 19 pravnih i 135 fizičkih osoba s ukupno 260 zaposlenih.

To je druga u nizu odluka o dodjeli subvencije privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Federacije BiH, a iznos odobrene subvencije je 52.770 KM.

Rebalansom kantonalnog budžeta za saniranje posljedica pandemije u privredi osigurana su sredstva u iznosu od 5,5 miliona KM, a subvencija plaća za mart i april prva je interventna mjera Vlade i Ministarstva za privredu. Na javni poziv za dodjelu subvencije za mart prijavilo se 2.000 privrednih subjekata, a odluke o odobravanju sredstava donose se u skladu s dinamikom obrade zahtjeva u Ministarstvu za privredu.

Nova odluka o odobravanju subvencije trebala bi biti donesena na narednoj sjednici Vlade.

"Vlada je danas usvojila i program utroška sredstava Ministarstva za privredu, čime su stvoreni uslovi za raspisivanje javnog poziva za dodjelu subvencije za april u punom iznosu minimalne plaće u FBiH. Javni poziv ćemo raspisati iduće sedmice.", rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Donesena je i odluka o raspodjeli opreme koju je Zeničko-dobojskom kantonu donirao Razvojni program Ujedinjenih naroda - UNDP, a čija je nabavka finansirana sredstvima Evropske unije. Radi se o tri respiratora koji će biti dodijeljeni dvjema bolnicama u ovom kantonu.

 "Vlada je ranije potpisala sporazum o saradnji s UNDP-om, kao odgovor na pandemiju koronavirusa, a realizacija tog sporazuma je veoma uspješna. Na osnovu analize realnih potreba i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, dali smo saglasnost da se dva respiratora dodijele Kantonalnoj bolnici Zenica, a jedan Općoj bolnici u Tešnju.", rekao je premijer Mirza Ganić,saopćeno je iz Press službe ZDK.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti