Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada ZDK odustala od gradnje MHE Očevlja 1

26.02.2021. 14:15 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona odustalo je od postupka dodjele koncesije za malu hidroelektranu (MHE) "Očevlja 1", na rijeci Očevlji.

Kako su pojasnili iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH "Očevlja 1" nalazi se na području općine Vareš te ovaj čin predstavlja veliki pomak i daje nadu da pojedine institucije ipak rade svoj posao na pravi način i u interesu građana. 

" Nadamo se da će se ta praksa u Federaciji nastaviti, ali i da će se na teritoriji Republike Srpske početi poštovati i provoditi zahtjevi iz Deklaracije o zaštiti rijeka RS koja je jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini prošle sedmice. Usvajanje Deklaracije predstavlja političku volju i osnov su za još veći pritisak ka nadležnima kako bi se izmjenilo zakonodavstvo u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštitile rijeke", poručuje Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Iz Arhus centra u BiH pozdravljaju navedene odluke ministarstava te se nadaju da će se i ostalim kantonima u FBiH ugledati na spomenute pozitivne primjere.

" U vremenu kada većina kantona nažalost ne poštuje Zaključak Parlamenta, za što je najbolji primjer Srednjebosanski kanton u kojem je planirana izgradnja 38 novih MHE, ipak imamo i svijetle primjere poštivanja odluka zakonodavnog tijela kao što je slučaj sa ZDK i HNK. Nadamo se da će i ostali kantoni u Federaciji nastaviti donositi odluke uvažavajući Zaključak zakonodavnog tijela Federacije, i time spriječiti devastaciju rijeka naše domovine",  kazala  je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Arhus centra.

Osim toga, krajem januara Skupština HNK tražila je od Vlade HNK preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 na lokalitetu Bunskih kanala jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode. Zatražila je i preispitivanje ostalih koncesija za izgradnju MHE koje nisu realizirale u predviđenim rokovima.

PODIJELI:

TAGOVI:

zdk

očevlja

Hidroelektrana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti