Vijesti

Vlada ZDK: Utvrđeni postupci i kriteriji za dodjelu poticaja za izgradnju poslovnih zona

09.10.2009. 09:05 / Izvor: Fena

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je postupak i kriterije za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namijenjenih sunvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ZDK.

Na osnovu studije opravdanosti uspostavljanja industrijskih zona i prema 30 utvrđenih kriterija izvršeno je rangiranje općina prema povoljnosti izgradnje ovih zona.

Ministar privrede ZDK Fahrudin Omerhodžić izjavio je kako se na prvom mjestu nalazi općina Zenica, da je slijede, Tešanj, Breza, Visoko, Žepče, Zavidovići, Maglaj…, a na posljednjem mjestu je općina Usora.

"Za ovaj poticaj rebalansom budžeta namijenjeno je 250.000 KM, a uslijedit će javni poziv za dodjelu ovih sredstava, i to za prvu fazu razvoja poslovnih zona, koja se odnosi na imovinskopravnu pripremu zemljišta i objekta, te na izradu projektne i ostale dokumentacije", izjavio je ministar Omerhodžić.

Zemljište na kojem se uspostavljaju poslovne zone mora biti isključivo državno vlasništvo i minimalne površine tri hektara.

Maksimalni iznos poticaja za jednu općinu u prvoj fazi razvoja poslovne zone iznosi 50.000 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti